10 råd mot farlig stress

Vi opplever alle å være stresset fra tid til annen. Da er det godt å vite at stress egentlig er positivt. Stressreaksjonen holder oss våkne, og hjelper oss å overleve dagen – og livet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er når stressfølelsen varer lenge at stress blir farlig for helsen.

Stress gir kroppen signaler om å forbrede oss på rask og effektiv handling, og uten stressreaksjoner hadde vi knapt nok overlevd dagen, sier professor i psykologi, Holger Ursin, ved Universitetet i Bergen. Ursin har 30 års erfaring med stressforskning.

Ordet stress brukes om så mangt og er svært vanskelig å definere.

Holger Ursins’ stressteori er at stress er en alarmreaksjon som kommer når kroppen registrerer at den mangler noe vesentlig. Det være seg trygghet, mat, varme eller penger til husleien. Stress handler om hvert enkelt individs selvregulering, og hva som virker stressende på folk er veldig individuelt.

- Hvis du ikke har informasjon om hva som kommer til å skje , og ingen ide om hva du kan gjøre eller ikke gjøre for å påvirke situasjonen, ingen kontroll, ingen styring - da er du stresset. Du kan også bli stresset av sikre ubehageligheter, men uvisshet er det verste, sier Ursin.

Farlig og ufarlig stress - Det folk oppfatter stressende , og som det oftest brukes ordet stress om er den emosjonelle eller følelsesmessige belastningen. Og dette oppstår når vi ikke har innformasjon eller gal informasjon. Det gir den tilstand som har effekt på kroppen vår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer