10 spørsmål du bør stille din mor

Det er ikke bare hyggelige ting som slektsklenodier og øyenfarge som går i arv. Spør din mor om hennes og familiens sykdomshistorie, så får du en pekepinn om hva du bør være oppmerksom på - og hvordan du kan forebygge fremtidig sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Mange av vår tids sykdommer er arvelige, men flere av dem kan forebygges om man er tidlig ute. Svenske Aftonbladet har laget en guide til kvinner som vil være føre var.

1) Har du hatt smertefulle menstruasjoner?

Hvorfor skal du spørre?- Dersom din mor har hatt veldige smerter i forbindelse med menstruasjon, kan det være et tegn på endometriose. Sykdommen gjør at livmorshinnen fester seg på andre steder enn i selve livmorshulen. Det kan oppstå cyster på eggstokkene, og danne seg knuter i bukhulen, på innsiden av bukveggen, eller på tarm og blære. Disse kan forårsake intens smerte, og blødninger. Hvorfor kvinner får denne sykdommen vet man ikke sikkert, men forskning har vist at det finnes en viss arvelighetsfaktor.

Hvis hun svarer ja:- Om også din menstruasjon er smertefull, skal du gå til gynekolog og bli undersøkt. Sykdommen lindres med smertestillende tabletter, operasjoner og hormonbehandlinger.

2) Er du kortere enn du har vært tidligere?

Hvorfor skal du spørre?- Norske ben er blant de skjøreste i hele Europa. En minking i kroppshøyden er ett av symptomene på benskjørhet, andre er gjentatte brudd i håndlettet eller ryggraden. Om din mor eller mormor har hatt sykdommen, er risikoen for at du får det større enn normalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer