10 syke søvnlidelser

Sov du godt i natt? Det er ikke alle som er like heldige.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du trodde at det å snorke, snakke eller gå i søvne var ille, da bør du lese denne artikkelen.

«Den som sover synder ikke», lyder et kjent ordtak. Dette gjelder imidlertid ikke for alle.

Ifølge tall fra U.S. Center for Disease Control døde over 680 personer som følge av søvnlidelser i 2005, skriver magasinet Forbes, som har laget en liste over de 10 sykeste av dem.

Les også: Spis deg til god nattesøvn

1. Sovesyke

Trypanosomiasis, mest kjent som sovesyke, er i motsetning til de fleste søvnlidelser en smittsom sykdom som spres via tsetsefluer i Afrika.

Sovesyke er en alvorlig betennelse i hjernen og hjernehinnene. Symptomer inntrer vanligvis noen uker etter smitte. Sår og utslett i huden og hovne lymfeknuter kommer først. Etter hvert blir døgnrytmen snudd opp-ned. Infiserte vil slutte å sove om natten, men kan ikke holde seg våkne om dagen.

Uten korrekt behandling vil pasienten falle i koma og dø. Mellom 50 000 og 70 000 personer er infisert, hvert år omkommer om lag 7 000-10 000 mennesker av sykdommen.

Les også: Søvnsyke er arvelig

2. Parasomni

Parasomni er en samlebetegnelse på søvnlidelser som involverer unormale bevegelser, atferder, følelser, oppfatninger og drømmer i søvne eller når du er i ferd med å sovne.

REM parasomni er vanligst. I søvnsstadiet kalt REM søvn er som regel musklene ekstremt avslappet. Hos enkelte skjer imidlertid ikke dette, noe som tillater dem å bevege seg fritt i søvne. Dette betyr at for eksempel voldelige drømmer kan få alvorlige konsekvenser for andre personer i samme soverom.

I fjor fikk blant annet 75 år gamle Derek Barfoot mye oppmerksomhet i media. Søvnlidelsen fikk ham til å leve ut voldelige drømmer i søvne. Ved to episoder hadde han slått til kona Elaine mens de sov. En annen gang forsøkte han å brekke armen hennes, ifølge den britiske avisen Daily Mail.

Les også: Går du i søvne?

3. Krybbedød

Krybbedød, på engelsk Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), er en plutselig, uventet og uforklarlig død hos spedbarn. Barn opptil toårsalderen kan rammes. Akkurat hvorfor dette skjer er ennå et mysterium. Det ser imidlertid ut til å være en sterk sammenheng mellom søvnmiljø og krybbedød.

Forskning har for eksempel vist at risikoen for SIDS øker hvis barnet sover på magen. Man råder også foreldre til å kjøpe en fast madrass og sørge for at temperaturen ikke er for høy på soverommet.

Siden begynnelsen av 90-tallet har norske helsemyndigheter også advart foreldre mot å la babyen sove i samme seng som dem selv.

I en ny brosjyre om trygt sovemiljø fra Helsedirektoratet står det imidlertid at spedbarn kan sove sammen med mamma og pappa, dersom de er ikke-røykere, ikke under påvirkning av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter. I tillegg bør sengen være bred og madrassen fast, og barnet bør ha en egen lett barnedyne over seg.

Les også: Bakterie kobles til krybbedød

4. Sexsomni

Også en annen parasomni har fått mye oppmerksomhet i mediene: En sjelden form for automatisme hvor folk utførte seksuelle handlinger i søvne. Kanadiske forskere døpte den for «sexsomni» i en artikkel i fagtidsskriftet Canadian Journal of Psychiatry i 2003.

Som et eksempel på tilstanden brukte forskerne en australsk kvinne som flere ganger hadde forlatt hjemmet i søvne og hatt sex med fremmede.

I løpet av de siste årene har rettsstoler i Canada og England frikjent flere personer tiltalt for voldtekt fordi de hevder at de lider av sexsomni.

Les også: Vi gjør det utroligste mens vi sover

5. Narkolepsi

Narkolepsi er en kronisk nevrologisk sykdom som skyldes at hjernen ikke klarer å regulere syklusen mellom søvn og våkenhet på en normal måte.

Lidelsen karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall og påtrengende søvnighet på dagtid. Også søvnparalyse – lammelser når du våkner eller er i ferd med å falle i søvn - og hypnagoge hallusinasjoner – livaktige, ofte uhyggelige sanseopplevelser mellom våkenhet og søvn – kan forekomme.

Symptomene varierer fra knapt merkbare til sterkt hemmende. Spesielt farlig blir det for eksempel hvis narkoleptikere sovner når de kjører bil. Sykdommen kan også føre til problemer for pasienten sosialt, yrkesmessig og personlig.

Les også: Sover fire timer

6. Dødelig familiær søvnløshet

Dette er en sjelden, arvelig søvnlidelse som rammer færre enn 50 familier i hele verden, ifølge Forbes. På engelsk kalles sykdommen for fatal familial insomnia (FFI).

FFI rammer typisk i midten av 50-årene. Pasienten vil plutselig få problemer med å sovne. Neste natt er det vanskeligere. Natten etter der er det enda verre. Dette skyldes at et sært gen lurer kroppen til å tro at den alltid er våken. Personer med sykdommen kan legge seg ned, lukke øynene og hvile – men de kommer aldri til å sove igjen.

Hallusinasjoner og paranoia vil ta overhånd, og tilstanden vil etter hvert utvikle seg til en form for demens. Pasienten vil til slutt gli inn i en komaaktig tåke og dø. Hele prosessen kan ta mellom alt fra sju måneder til tre år. Det finnes ingen kjent behandlingsform som kan kurere sykdommen.

Les også: Får 85.000 for å sove

7. Homicidal somnambulisme

Ifølge Wikipedia finnes det 68 kjente tilfeller av homocidal somnambulisme. Det vil si at en person har drept en annen - vanligvis et familiemedlem - i søvne.

Ingen vet hvorfor enkelte begår mord mens de sover, men trolig skyldes det en kombinasjon av flere faktorer.

I 1987 angrep 23 år gamle Kenneth Parks svigerforeldrene sine med en slakterkniv. Kun svigerfaren overlevde. Parks var den første som noensinne hevdet at han ikke kunne holdes ansvarlig for handlingene sine siden han ikke var våken under ugjerningen. I 1988 ble han frikjent av en kanadisk domstol.

Parks var i tiden før drapet både stresset og deprimert på grunn av økonomiske problemer og trøbbel i ekteskapet. Han led også av søvnmangel natten før mordet, i tillegg hadde planlagt å ta en tur innom svigerforeldrene neste dag.

Det ser dermed ut til at stress kombinert med et uvanlig søvnmønster og historie kan ha vært årsaken til dette spesielle tilfellet av homicidal somnambulisme.

Les også: Derfor sover du dårlig

8. SUNDS

Dette er en forkortelse for Sudden Unexpected Noctournal Death (på norsk: plutselig nattlig død) Syndrome.

Flere enn hundre sørøstasiatiske immigranter, spesielt blant Hmong-folket fra Laos, har dødd i USA av denne mystiske søvnlidelsen. Ofrene var som oftest menn i 30-årene som døde i søvne uten noen åpenbar forklaring. Syndromet er fremdeles et mysterium.

Under SUNDS-episoder vil hjerterytmen bli uregelmessig. Hvis den går tilbake til normalt, vil pasienten overleve. Folk som har overlevd oppgir at de har kjent en intens fryktfølelse, lammelse og økt trykk i brystet. Enkelte har også følt nærværet av en utenomjordisk skapning i rommet.

Les også: Syk av lite søvn

9. Hypersomni

Noen har problemer med å sovne, andre har problemer med å våkne opp. Hvis tilfellet er det siste, lider du muligens av det som kalles for hypersomni.

Tilstanden kjennetegnes av unormal tretthet på dagtid til tross for normal nattesøvn på minst åtte timer. Symptomer inkluderer overdrevent matinntak, irritabilitet, konsentrasjonsproblemer, energimangel og hypersensitive ører.

En voksen blir diagnostisert med hypersomni hvis vedkommende sover i mer enn 10 timer hver dag på regelmessig basis i minst to uker, eller hvis han/hun føler behov for å sove flere ganger til dagen.

Hypersomni kan være ærlig eller forårsakes av hjerneskade og tilstander som depresjon, urinforgiftning og fibromyalgi. Det kan også være et symptom ved andre søvnlidelser som narkolepsi, søvnapné og restless legs syndrome (RLS).

Les også: Dette holder oss våkne

10. Arnold-Chiari-syndrom

Arnold-Chiari-syndrom er en medfødt misdannelse hvor en del av lillehjernen er presset gjennom bunnen av kraniet og ned i ryggmargen.

Sykdommen kan være vanskelig å oppdage på grunn av manglende symptomer. Selv med symptomer er diagnosen vanskelig å stille, da sykdomstegnene varierer mye fra person til person.

Som regel oppdages syndromet ved en tilfeldighet, gjerne ved en MR-scanning i forbindelse med andre årsaker. MR, forkortelse for magnetresonanstomografi, er en teknikk for å fremstille bilder av kroppsvev.

Symptomer på Arnold-Chiari-syndrom kan være kraftig hodepine, såre muskler, smerter i ansiktet, hørselsproblemer og energimangel. Lidelsen kan også føre til sykluser med insomni, hvor perioder med søvnløshet etterfølges av tider hvor man har vanskelig for å holde seg våken.

Les også: 15 tips for god søvn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer