100.000 må bytte medisin

Fra i dag er legene pålagt å skrive ut den billigste kolesterolmedisinen. Staten regner med å spare 200 til 300 millioner kroner årlig på denne ordningen.

Publisert
Sist oppdatert

I dag bruker 270.000 nordmenn kolesterolsenkende legemidler, og det omsettes årlig slike legemidler for rundt en milliard kroner.

Legemidlet Lipitor, med den aktive substansen atorvastatin, har om lag halvparten av dette markedet og er Norges største legemiddel. I fjor dekket Folketrygden 99 prosent av Lipitor-omsetningen på 509 mill kroner.

Nå har Stortinget bestemt at de som bruker Lipitor i stedet skal bruke simvastatin som er et annet kolesterolsenkende legemiddel, fordi dette er billigere. Statens Legemiddelverket anslår at 85% av de som i dag bruker Lipitor kan gå over til simvastatin, sier Johannessen.

Staten regner med å spare 200 til 300 millioner kroner årlig på denne ordningen.

120 000 nordmenn bruker Lipitor hver dag. Det er disse pasientene som nå må bytte til det billigere legemiddelet simvastatin. Når et legemiddel går av patent kan flere legemiddelprodusenter lage kopiprodukter. Dette gjør at prisen faller.

Lipitor er patentbeskyttet og er om lag dobbelt så dyrt som simvastatin som er gått av patent.

Det vil fortsatt være anledning for legen å forskrive andre og dyrere kolesterolsenkende legemidler dersom dette er medisinsk nødvendig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.