Lav inntekt

106.000 barn under 18 år lever i fattige familier

I perioden etter 2011 har det blitt over 30.000 flere barn i husholdninger med vedvarende lav inntekt. Andelen har økt de siste årene.

SLITER ØKONOMISK: Antallet familier som har vedvarende lav inntekt, har økt kraftig siden 2011. Foto: Rawpixels.com
SLITER ØKONOMISK: Antallet familier som har vedvarende lav inntekt, har økt kraftig siden 2011. Foto: Rawpixels.com Vis mer
Publisert

En analyse Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort, viser at 10,7 prosent av alle barn tilhørte en husholdning med vedvarende lavinntekt i 2017, mot 10,3 prosent året før.

– Å tilhøre en husholdning med vedvarende lavinntekt betyr at man har relativt lite penger å rutte med sammenlignet med det som ellers er vanlig i samfunnet, forklarer SSB i sin gjennomgang av tallene.

I 2017 bodde nærmere 106.000 barn under 18 år i husholdninger med vedvarende lavinntekt. Etter 2011 har andelen barn i lavinntektshusholdninger økt hvert år.

Stor andel innvandrerbarn

kningen skyldes først og fremst at stadig flere barn med innvandrerbakgrunn vokser opp i lavinntektshusholdninger.

– Andelen barn med innvandrerbakgrunn i lavinntektsgruppen har økt betraktelig de siste årene og fortsetter å øke også fram til 2017. Mens kun 5,7 prosent av barn uten innvandrerbakgrunn tilhørte en husholdning med vedvarende lavinntekt i 2017, var denne andelen nesten sju ganger så stor for innvandrerbarn – 38,0 prosent, ifølge sentralbyrået.

Men det har også blitt flere barn uten innvandrerbakgrunn som vokser opp i lavinntektshusholdninger. Antallet har økt fra godt under 40.000 i 2011 til nærmere 47.000 i 2017.

Svak inntektsutvikling for enslige

– Mye av dette henger sammen med at flere barn i lavinntektsgruppen har kun én forsørger. En medvirkende årsak her er nok den svake inntektsutviklingen blant enslige forsørgere de siste årene, med inntektsnedgang etter 2014 når vi regner i faste priser, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer