11 år siden forrige storkrakk.

Mandag 13. oktober 1987 sank totalindeksen på New York-børsen med 22,8 prosent på en dag. Siden onsdag 6. mai 1998 har Oslo Børs falt 26,5 prosent.

Publisert

På tiårsjubileet ifjor for etterkrigstidens største aksjekrasj, spådde amerikanske økonomer at det snart var på tide med et nytt krasj. I år har det altså skjedd, men ettersom kursnedgangen har foregått over et par måneder - står vi denne gang overfor et "stille" krasj.

Hva bør du gjøre

Det er bare å konstatere at aksjekrakket på Oslo Børs er et faktum. Ifølge totalindeksen, har du tapt en fjerdedel av de pengene som var investert i aksjer 6 Mai. Det sies at å spare i aksjer og aksjefond er en langsiktig investering, som må sees samlet under en periode på 4 - 6 år. Dette er nok riktig, selv om det føles bittert å ha tapt mye penger. DinSide har tidligere skrevet at du bør ha minimum en fjerdel av sparepengene dine i banken, og den lureste spareformen nå er å betale ned på gjelden din. Da får du øyeblikkelig 8-10 prosent avkastning, avhengig av renten på lånet ditt.

Forskjeller

En viktig forskjell fra 1987 til idag er at det nå ikke er mulig å få et krasj på 22 prosent i løpet av en dag. Nye datasystemer og børsregler, sørger for å suspendere aksjehandelen i noen minutter eller timer dersom kursnedgangen er for stor. Dermed får investorer tid til å tenke seg om, og skaffe mer informasjon, før de handler på nytt. I 1987 foregikk mye av aksjehandelen via datamaskiner som var programmert til å selge dersom aksjekursen gikk under et visst nivå. Dermed fikk man en dominoeffekt straks kursen tippet under dette nivået, og datamaskiner rundt hele verden begynte å selge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer