11. september igjen?

Hvor er bin Laden og gutta? Viser de sine sanne åsyn igjen, og gjentar "suksessen" fra i fjor?

Kommer traumene tilbake?
Kommer traumene tilbake? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forhåpentligvis holder terroristene seg hjemme i sine jordhuler - dersom de ikke allerede er forsvarlig låst inne bak lås og slå.

Skulle det ikke skje, kan verden stå overfor enda større utfordringer enn siste gang terroren rammet. Og det vil blant annet gå ut over økonomien.

Ikke bare ett unntak

- Sett i ettertid hadde terrorhandlingene i USA mindre effekt på den økonomiske situasjonen enn hva mange trodde. Den amerikanske økonomien var dårlig i forveien, og tok seg faktisk opp etter 11. september, sier Per Richard Johansen, forskningsleder i Statistisk Sentralbyrå.

Men skulle det skje omfattende aksjoner igjen, mener Johansen at konsekvensene vil bli mye større.

- Skjer slike terroraksjoner én gang, er det et unntak. Skjer det to ganger, må vi til å venne oss til slike situasjoner. Og det vil gi en rekke større - blant annet økonomiske - konsekvenser, hevder han.

Negativt

Både renten, aksjemarkedet, oljeprisen og produktiviteten kan bli rammet.

- Renten er allerede meget lav i USA, og det kan være uheldig om den må settes ytterligere ned. En ny terroraksjon ville dessuten gi en negativ utvikling i aksjemarkedet. Man må også forvente at oljeprisen vil stige. Det er isolert sett bra for Norge, men ikke bra for verdensøkonomien som helhet - og dermed heller ikke for øvrig norsk industri, sier Per Richard Johansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer