Prissjekk på fastrentelån

1.100 kroner i måneden skiller beste og verste boliglån med fastrente

Du kan spare mye på å sjekke fastrentene på boliglån i flere banker.

FORUTSIGBARHET: Dersom økonomien din ikke tåler usikkerhet og rentesvingninger, kan det være lurt å binde renten på lånet ditt som en forsikring. Men, husk at du sannsynligvis betaler mer i lengden med fast rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORUTSIGBARHET: Dersom økonomien din ikke tåler usikkerhet og rentesvingninger, kan det være lurt å binde renten på lånet ditt som en forsikring. Men, husk at du sannsynligvis betaler mer i lengden med fast rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Nylig kunne du se eksempler på hvordan den varslede rentøkningen i høst vil påvirke lånene dine. Finansportalen tror på en forsiktig økning i første omgang:

  • En renteøkning på 0,25 prosentpoeng for et lån på fire millioner kroner, betyr en årlig oppgang på 10.000 kroner før skatt i renteutgifter, 7.700 kroner etter skatt.
  • Øker renten med 0,5 prosentpoeng, altså til en styringsrente på én prosent, vil det bety 20.000 kroner før skatt i økte renteutgifter for et lån på fire millioner, 15.400 kroner etter skatt.

Elisabeth Realfsen sier at den eneste gode grunnen til å binde renta, er at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang, for du vil mest sannsynlig betale mer med fastrente i forhold til flytende rente.

Skiller 1.101 kroner måneden på det meste

Dinside har sjekket prisen på fastrentelån fra landsdekkende banker. Vi har tatt utgangspunkt i et lånebeløp på fire millioner kroner og en boligverdi på seks millioner. Nedbetalingstiden er satt til 25 år, og låntaker er 40 år gammel. Renten er bundet i tre til fem år.

TOPP TI: Her ser du de ti beste fastrentelånene etter Finansportalens oversikt. Prisene er fra 23. august 2018. Foto: skjermdump.
TOPP TI: Her ser du de ti beste fastrentelånene etter Finansportalens oversikt. Prisene er fra 23. august 2018. Foto: skjermdump. Vis mer
  • Det beste boliglånet med fastrente er fra Fana Sparebank. Det har en effektiv rente på 2,46 prosent og en månedlig betaling på 21.062 kroner. Til sammenligning har det høyest rangerte boliglånet med flytende rente en månedsbetaling på 17.154 kroner og effektiv rente på 2,12 prosent.
  • Nederst rangerte boliglån med fastrente er fra Sparebanken Øst med effektiv rente på 3,03 prosent og månedlig betaling på 22.163 kroner. Det skiller altså 1.101 kroner mellom lånene.
  • Laveste effektive rente finner du hos Storebrand, der er den på 2,44 prosent. Dette er 0,59 prosentpoeng unna renten hos Sparebanken Øst. Månedlig betaling for fastrentelånet hos Storebrand er fra 21.032 kroner.

Du kan avslutte fastrenteavtalen før tiden

Hvis du vil binde renten på lånet ditt, er det noen ting du bør vite. For det første gjentar vi at det historisk sett er billigere med flytende lånerente.

Videre er det slik at selv om du binder renten, kan du avslutte avtalen før bindingstiden er over. Men, dersom den flytende renten er lavere enn den faste på dette tidspunktet, må du betale overkurs.

Her er et par eksempler som illustrerer hvordan overkurs kan arte seg:

  • Hvis du bandt renten for fem år fram i tid i 2016, kan banken kreve inntil 8.595 kroner i overkurs.
  • Inngikk du en tiårig fastrenteavtale i 2011, blir overkursen på hele 120.717 kroner.

Det kan, imidlertid, gå andre veien også, at du betaler underkurs. Det skjer når renten på nye fastrentelån i banken er høyere enn renten du har avtalt på ditt fastrentelån i banken. Da vil lånet ditt ha ugunstige betingelser for banken, og de vil tjene på at du innfrir fastrentelånet.

Hvis du vil flytte et fastrentelån fra én bank til en annen, må du først avslutte fastrenteavtalen og innfri eventuell overkurs.

Og, husk at dersom du ikke er fornøyd med rente banken tilbyr, er du i din fulle rett til å prute på renten. Faktisk anbefales du å ta en runde med rentene dine et par ganger i året for å sjekke at du får det tilbudet du fortjener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer