Statsbudsjettet 2019

- 11.000 kroner mindre i skatt enn i 2013

Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen fra 23 til 22 prosent, men Skattebetalerforeningen mener at dette vil bety lite for personlige skatteytere.

LAVERE SKATTESATS: Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen fra 23 til 22 prosent i statsbudsjettet for 2019. Foto: Berit B. Njarga.
LAVERE SKATTESATS: Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen fra 23 til 22 prosent i statsbudsjettet for 2019. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forslag til statsbudsjett som legges fram i dag åpner regjeringen for lavere skattesats for både selskaps- og personskatt.

Siden 2013 har skattesatsen blitt gradvis redusert fra 28 til 23 prosent i 2018, og nå vil altså regjeringen ha satsen ned til 22 prosent.

- En vanlig familie med to fulltidsinntekter vil med dette forslaget betale over 11.000 kroner mindre i skatt til neste år enn i 2013, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

«Regjeringens forslag innebærer at samlede netto skatte- og avgiftslettelser under denne regjeringen er om lag 25 milliarder kroner», står det videre.

- Gir deg ingen stor skattelette

Forslaget er altså at skatten på nettoinntekten reduseres fra 23 til 22 prosent, oppsummerer Skattebetalerforeningen. For selskapene gir dette en netto skattelette på ett prosentpoeng, som gis for å møte den internasjonale skattekonkurransen og for å hindre overskuddsflytting, samt fremme Norge som et attraktivt land å investere i.

- For personlige skattytere er det, imidlertid, ikke så enkelt. De får riktignok også en skattelette på ett prosentpoeng i nettoinntektene sine, men her tas mye av skatteletten igjen i økt trinnskatt, sier fagsjef Rolf Lothe til Dinside.

Det vil altså si at skatten på bruttoinntekten, inntekten før skatt, økes, og personlige skattytere får dermed ingen stor skattelette av at satsen reduseres, forklarer Lothe videre.

Vridningen fra nettoskatter til bruttoskatter, som har foregått i flere år, har i tillegg den konsekvensen at alle fradrag får mindre verdi, legger fagsjefen til. Har du for eksempel store renteutgifter, vil du komme dårligere ut enn før, fordi verdien av rentefradraget er redusert fra 23 til 22 prosent, samtidig som du må betale økt skatt av bruttoinntekten din.

- At skattesatsen på alminnelig inntekt synker til 22 prosent fører også til at rentefradraget mister verdi. Det betyr 1.000 kroner i økt skatt for lån på fire millioner, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Twitter.

Her finner du alle sakene våre om statsbudsjettet 2019

Dette er forslag til statsbudsjett

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2019. Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer