12 bud til bedre økonomi

Start det nye året med å redde økonomien din.

12 bud til bedre økonomi
Publisert
Sist oppdatert

Er du redd for at finanskrisen skal gripe tak i lommeboken din? Eller har du kanskje ikke helt styring på forbruket ditt? Her er 12 gode råd for deg som vil ha mer penger å rutte med i 2009.

KVITT DEG MED FORBRUKSLÅN

Regelen om å ikke bruke mer enn du har, er faktisk verdt å holde seg til, i hvert fall hvis det er snakk om å bruke penger på forbruksvarer. Vi bombarderes av reklamer som skal lokke oss til å ta opp rådyre forbrukslån for å "unne oss" det vi har lyst på: Et nytt kjøleskap, ny flatskjerm-tv, motorsykkel osv.

Forbrukslån bør være siste utvei, nettopp fordi det er så sabla dyrt. Har du allerede forbrukslån, bør du sette deg ned og lage en slagplan for å bli kvitt det. Betal ned så mye som mulig så raskt som mulig. Har du en større sum å bruke på dette, så gjør for all del det. Har du ikke, så regn ut hvor mye du kan avse hver måned for å betale ned lånet ditt raskere. Prioriter bort unødvendige utgifter til fordel for forbrukslånet.

En måte du kan komme deg ut av forbrukslånet på, er å refinansiere boliglånet, dersom du eier bolig. Tok du opp en million kroner i boliglån, og nå har betalt ned slik at lånet er på 900.000, kan du refinansiere lånet slik at du får betalt ned forbrukslånet på opptil 100.000 kroner som du gjerne skulle bli kvitt. Boliglånsrenten er garantert lavere enn renten på forbrukslånet. - 300 kroner er det vel ingen som dør av?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.