Søknad og CV

13 jobbsøker-tabber

Det er mange feiltrinn du kan ta i jobbsøkingsprosessen, ifølge rekrutteringsekspert.

SJEKKER SOME: - Vi sjekker alltid kandidatenes ulike profiler på sosiale medier. Da kan det komme fram ting som setter kandidaten i et uheldig lys, sier rekrutteringsekspert Trygve Flood. Les mer under punkt 11. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
SJEKKER SOME: - Vi sjekker alltid kandidatenes ulike profiler på sosiale medier. Da kan det komme fram ting som setter kandidaten i et uheldig lys, sier rekrutteringsekspert Trygve Flood. Les mer under punkt 11. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prosjektutvikler Trygve Flood i Adecco har 13 års erfaring i rekrutteringsbransjen, og nå deler han 13 jobbsøker-tabber han har sett opp gjennom årene. De er omtalt i tre blogginnlegg.

Det er ofte enkle tabber som går igjen i jobbsøkingsprosesser, som det er lett å tro er en selvfølge. Men én ting har Flood lært, nemlig at det som er en selvfølge for ham, ikke nødvendigvis er det for andre.

1. Du sender kun CV, ikke søknad

Vi vil vite hvorfor du ønsker denne jobben, blant annet hva som er din motivasjon, og hvorfor vi skal velge deg, skriver Flood.

Dette er ting som vanligvis ikke fremkommer i en CV, som er viktig for oss når vi skal vurdere deg inn på intervju eller ikke.

2. Vedlegg i feil format, eller ingen vedlegg i det hele tatt

Flood mottar ofte søknader per e-post hvor søkeren enten har glemt å legge ved vedleggene, eller legger dem ved i et format som er umulig eller problematisk å åpne.

Resultat? Sannsynligvis kommer ikke kandidaten videre i prosessen hvis det er mange søkere til stillingen.

Hans råd er dermed at du kun holde deg til Word eller pdf.

Prosjektutvikler Trygve Flood i Adecco. Foto: Maria Mathisen.
Prosjektutvikler Trygve Flood i Adecco. Foto: Maria Mathisen. Vis mer

3. Du bruker samme søknad i flere prosesser

Dette er en klassiker som blir gjort igjen og igjen.

Resultatet er en lite spisset søknad, som veldig ofte inneholder feil referanser, eller opplysninger som passet bedre til forrige søknad.

Dette er utrolig lett å gjennomskue og forteller mye om motivasjon. Ta deg derfor tid til å skrive en ny søknad, men bruk gjerne samme oppsett og mal som sist.

4. Du ringer kontaktpersonen i annonsen uforberedt

Mange har lært på jobbsøkekurs at det er lurt å ringe kontaktpersonen i annonsen for å vise motivasjon.

Dette kan virke mot sin hensikt hvis den som ringer ikke har forberedt seg, eller egentlig ikke har noe å si.

- Det skjer altfor ofte at jeg blir oppringt av kandidater som har sett annonsen, og det eneste de spør om er om de kan søke jobben. «Ja», sier jeg da. Jeg vil heller at de skal ringe om relevante spørsmål som er avgjørende for om de kan søke eller ikke, eller for å sjekke ut konkrete ting de lurer på, sier Flood.

5. Du glemmer arbeidsgiver eller stillingstittel i CV-en

Når Adecco rekrutterer, leser de gjennom CV-er og vil vite om dine tidligere arbeidsgivere, stillingstitler og årstall. Alt for ofte blir én eller flere av disse glemt.

For eksempel holder det ikke å vite at du jobbet på Hotell Utsikten mellom 2010 og 2012. Flood må vite hva du gjorde der også.

Hull i CV-en?

Noe av det verste arbeidsgivere vet, er kandidater som ikke har forklaring på hull i CV-en, har Finansavisen skrevet. Her er Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, beste råd til å forklare noen typiske CV-hull:

  • Du har brukt mer enn normert tid på utdannelse: Her er det best å være ærlig, ifølge ham. Bare prat om det, du var faktisk student i denne perioden, du lå ikke hjemme på sofaen og drev dank. Tilstandsrapporten for høyere utdannelse viser at kun fire av ti fullfører bachelorgraden på normert tid, så du er sannsynligvis heller ikke alene om dette.
  • Du har reist: Selv om dette ikke nødvendigvis var så produktivt, viser det at du har noe å prate om. Forskning fra Nova indikerer at reiser som jordomseiling ikke påvirker arbeidsgivere negativt.
  • Du har fått barn: Har du vært borte fra arbeidslivet noen år og fått barn i denne perioden, sier du nettopp dette, at du har vært hjemme med barn. I Norge vurderer ikke arbeidsgivere omsorgsoppgaver som spesielt negativt, ifølge en Nova-rapport.
  • Du har vært syk: Tenk over hvordan du skal fortelle om lengre sykdom overfor potensielle arbeidsgivere. Snakk gjerne med legen din eller andre på forhånd, for å få råd til hvordan du snakker om sykdommen. Informér om at du nå er helt frisk og hundre prosent arbeidsfør (hvis du er det, selvfølgelig journ.anm.), men ikke for mye om selve sykdommen. I dette tilfellet er det viktig å vite om rettighetene dine: Arbeidsgiver har ikke lov til å ta opp dette, og det er opp til deg hvordan du ønsker å legge sykdomshistorien frem.

6. Du ringer kontaktpersonen i annonsen og spør om lønn, fri, hjemmekontor etc.

Det er en balansegang når det gjelder å spørre om lønn før du søker.

- Vi skjønner jo at det er relevant, men mitt tips er at det er best å unngå dette hvis du ikke allerede har en svært god relasjon med kontaktpersonen. Du får heller finne ut av lønnsnivå og goder på andre måter, eventuelt ta sjansen og søke uansett. Du risikerer nemlig å starte på minus allerede før du har søkt, advarer Flood.

7. Du kommer for sent til intervju

Dette er kanskje den tabben flest har hørt om, likevel skjer det ofte, og unnskyldningene preller av som vann på gåsa for en rekrutterer som har hørt dem hundre ganger før.

Derfor lønner det seg å sjekke ut adresse, parkering, inngang og annet flere dager i forkant. Da unngår du stress på intervjudagen.

Trafikk er heller ingen unnskyldning, det må beregnes inn i tiden. Ta minst to tidligere bussavganger enn nødvendig, anbefaler Flood. Om du kommer alt for tidlig, gjør ikke det noe, men bruk gjerne tiden til å gå en liten tur på utsiden mens du samler tankene og senker stressnivået.

8. Du er ikke forberedt til intervjuet

Du må være fysisk og mentalt forberedt til intervjuet. Her er Floods forberedelsestips:

  • Ta på deg klær som speiler bedriften og stillingen du søker.
  • Les deg opp om bedriften og pugg minst to spørsmål du kan stille for å vise din interesse.
  • Ha rene hender og negler, også når du søker jobb der møkkete hender er vanlig.
  • På intervjuet må du utstråle motivasjon. Vis at du virkelig vil ha jobben. For å klare dette må du være godt forberedt.

9. Å fremstå tryglende

Det hender dessverre at kandidater snakker seg ut av stillingen i løpet av og etter intervjuet.

- Problemet oppstår når ønsket om å vise motivasjon blir en situasjon der jeg føler at jeg gi kandidaten jobben. Det virker mot sin hensikt, sier rekrutteringseksperten.

10. Useriøst bilde i CV-en

Adecco anbefaler bilde i CV-en, men da bør du bruke et portrettbilde der du smiler.

Er du fagarbeider og søker jobb innen ditt fag, kan du gjerne ha på relevant uniform.

Unngå bilder med flere mennesker, festing, landskap, lettkledd på ferie og lignende.

11. Mye kommer fram på sosiale medier

- Vi sjekker alltid kandidatenes ulike profiler på sosiale medier. Da kan det komme fram ting som setter kandidaten i et uheldig lys, sier Flood.

Eksempler på slike uheldige ting er mange festbilder og useriøse kommentarer på åpne sider.

Søker du jobb som sjåfør, er det eksempelvis ikke positivt om mye festing og sene nattetimer kommer fram på Facebook.

12. Kreativ utforming av CV, eller for kort/lang CV

Svært ofte får Flood CV-er fra kandidater som har gått på samme jobbsøkekurs, og disse er gjerne utformet helt likt: Alt for kreativt, hvor han må lete etter informasjon blant farger, skrifttyper, bobler og bokser.

Vi ønsker en oversiktlig CV på én til to vanlige A4-sider, framholder Flood.

13. Støtende eller useriøs e-postadresse

Når du søker jobb, bør du ha en enkel og grei e-postadresse bestående av fornavn og etternavn.

- Jeg ser ofte e-postadresser som antakelig henger igjen fra ungdomstiden, avslutter rekrutteringseksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer