140 millioner i erstatning

I 1997 betalte Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) nesten 140 millioner kroner i erstatning som følge av pasientskader som skyldes uaktsomhet og uforsiktighet fra helsepersonellets side. Antall saker til behandling hos NPE øker med 20 prosent hvert år.

KLP administrerer Norsk Pasientskadeerstatning.
KLP administrerer Norsk Pasientskadeerstatning. Vis mer
Publisert

NPE har eksistert siden 1988, og administreres av KLP forsikring på vegne av Sosialdepartementet og andre eiere av helseinstitusjoner. Ordningen omfatter fysiske skader som oppstår på grunn av behandling i det offentlige helsevesenet. NPE er fortsatt en midlertidig ordning, selv om stortingets intensjoner var å avløse den med en permanent, lovregulert ordning innen 1991. En odelstingsproposisjon med forslag som innebærer et permanent offentlig erstatningssystem for pasientskader skal fremlegges i løpet av året, men tidspunktet for stortingsbehandlingen er usikker.

Erstatningsordningen

Erstatningsordningen skal først og fremst dekke pasientenes økonomiske tap. Dette kan være bortfall av inntekt, økte utgifter og tap av forsørger. Men det er også rom for å gi menerstatning dersom pasienten er påført betydelig og varig skade. Skyldes en skade grov uaktsomhet under behandling, kan pasienten også få oppreisning.

Søk erstatning!

Norsk Pasientskadeerstatning har mottatt over 14.000 saker siden starten. Hvert år har sakstilgangen økt med omkring 20 prosent. - I år regner vi med å motta i underkant av 2.500 klagesaker, forteller seksjonssjef Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer