1.449 trygdemisbrukere

Disse skal ha fått til sammen 182 millioner kroner urettmessig.

Publisert
Sist oppdatert

NAV melder at det i 2007 var en kraftig økning i antall anmeldelser av personer på sykepenger, uførepensjon, rehabilitering og attføring. Det var 35 prosent flere anmeldelser av misbruk i forhold til 2006.

Til sammen er 469 personer anmeldt for misbruk av 85 millioner kroner på disse fire stønadsområdene.

- De fleste sakene gjelder personer som mottar stønad de ikke har krav på fordi de er i arbeid. I disse sakene kan anmeldte beløp bli særlig store fordi det dreier seg om stønader som skal dekke tap av inntekt på grunn av helseproblemer, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Det ble i 2007 også svindlet dagpenger for 67 millioner kroner. Rundt 40 millioner kroner er svindlet via andre trygdeordninger så som stønader til enslig forsørger, oppgir Nav.

Bevisst svindel

Han understreker at personer som går på stønad gjerne må jobbe, men at det må meldes inn til NAV slik at det ikke utbetales stønad urettmessig. Disse sakene dreier seg for eksempel om personer som har 100 prosent uførepensjon, men som likevel jobber fullt.

- Vi får ofte tips om slike forhold, og anmelder saker der våre undersøkelser gir grunnlag for å tro at det er bevisst svindel. Når det i tillegg dreier seg om svart arbeid, er det særlig alvorlig, sier Saglie.

I tillegg krysskjører Nav sine registre opp mot andre registre.

- De fleste forsøk på svindel blir avdekket, sier Magne Fladby, direktør for Nav kontroll og innkrevning til DinSide.

Nedgang i dagpengesvindel

Statistikken for 2007 viser at det er en nedgang i antall anmeldelser for misbruk av dagpenger, 828 i 2007 mot 1.140 i 2006.

- Dette må sees i sammenheng med utviklingen på arbeidsmarkedet med nedgang i arbeidsledigheten. I 2006 gjorde vi en spesiell innsats for å ta unna saker på dagpengeområdet. Sammenligner vi med 2005, er det anmeldt 119 saker flere i 2007, sier Saglie.

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer