15 gode sparetips

Spar tusener med enkle grep.

Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang tenkt på hvor mye du kunne spart hvis du var litt mer bevisst på pengebruken din?

Hva om du pakker matpakke i stedet for å kjøpe lunsj på jobben? Hva om bestiller det dyre undertøyet fra USA i stedet for å kjøpe i butikk i Norge? Eller kjøper sofaen på Finn i stedet for å gå på IKEA - eller ROOM - eller Expo Nova?

DinSide har satt sammen en liste med 15 tips som kan gjøre at pengene ikke forsvinner like fort fra kontoen. Vi er klar over at ikke alle disse tipsene passer for alle. Men her er noen ideer å velge mellom for deg som ønsker å gjøre noe med din økonomiske situasjon:

Foto: Mikhail Tolstoy
Foto: Mikhail Tolstoy Vis mer


1. Rekordlav dollarkurs – kjøp varer fra USA

Det er fryktelig lenge siden den amerikanske dollaren har vært så lite verdt som nå. I flere dager har den ligget på under 5,5 norske kroner. Det betyr at du kan gjøre et kupp dersom du handler i USA.

Er du i USA akkurat nå, eller planlegger en tur dit i nær framtid, vil det selvsagt lønne seg å gå på shopping. Du kan ta med deg varer tilbake til Norge for til sammen 6.000 kroner, så her er det bare å gjøre et kupp.

Dette bør du kjøpe fra USA nå

Handler du på nettet, kan du også spare mye, men da er det selvfølgelig en del ekstrakostnader som frakt og merverdiavgift, som kan gjøre handelen ugunstig. Ekspertenes tips er å kjøpe ting som ikke veier mye, og som koster en del. Dyre merkeklær, småelektronikk og liknende kan lønne seg å kjøpe fra USA.

Kjappisguide til USA-handel på nettet

Brukthandel på Finn. Her kan du finne billige møbler.
Brukthandel på Finn. Her kan du finne billige møbler. Vis mer


2. Skattejakt på bruktmarkedet

Hvorfor kjøpe nytt som koster flesk, når du kan kjøpe brukt til halv pris? Selvfølgelig er det ikke alt som er så lurt å kjøpe brukt, for eksempel dyre brunevarer og støvsugere.

Ti ting du bør kjøpe brukt…
…og ti ting du ikke burde kjøpe brukt

Sofaer, bokhyller og klær kan være veldig gunstige å kjøpe brukt. Se deg litt rundt på Finn, Zett eller liknende bruktmarked, og det kan hende du finner en gullgruve av gode brukttilbud. Ja, du kan til å med være så heldig å finne gratis møbler.

Gratis møbler

3. Oppgrader mobilabonnementet ditt

Har du glemt å oppgradere mobilabonnementet ditt? Da kan det hende du betaler altfor mye for ringetiden din.

Ganske mange telekunder i Norge sitter på gamle, utgåtte abonnement. Siden ringeprisen fra mobil er blitt redusert kraftig de siste årene, er mange av disse prisplanene svært ugunstige.

15 gode sparetips


For eksempel har Telenor et utgått abonnement der du må betale 3,99 kroner minuttet for å ringe fasttelefon. Dersom du ikke er oppmerksom fortsetter du å betale for mye. I dag får du bedre abonnement der du kan ringe for 49 øre minuttet.

Finn ut om du bør oppgradere abonnementet

4. Hvilket abonnement passer deg?

Noen ringer mye, noen sender mest SMS. Noen ringer mest til fasttelefon, andre ringer mest til utlandet.

Likevel, det er ikke alltid lett å orientere seg i abonnementsjungelen, og finne ut hvilken prisplan som passer ditt forbruk. Derfor har DinSide laget en mobilkalkulator, hvor du kan plotte inn dine ringevaner, og finne ut hvilket abonnement som passer deg best. Her kan du antagelig spare tusener.

Les også:
Ring smart, spar 10.000 kr
Spar tusener på utenlandssamtaler

Prutemarked i Vietnam Foto: Kristin M. Bjerkestrand
Prutemarked i Vietnam Foto: Kristin M. Bjerkestrand Vis mer


5. Lær deg å prute

Mange av oss har prutet på markeder i utlandet. Men du må ikke tro at pruting ikke fungerer her til lands. For det gjør det.

En del eksperter sier at vi nordmenn generelt sett ikke er så glade i å prute. Vi er vant med å få tilbudt en pris, og godta den. Vi har ikke for vane å forhandle pris ansikt til ansikt.

Men det betyr også at kanskje betaler mer enn nødvendig. Lær deg med andre ord å forhandle pris, du vil dra nytte av det, både på ferien og her hjemme i Norge.

DinSide lærer deg å prute

6. Nye tenner og pupper i ferien

Foto: Torli Roberts
Foto: Torli Roberts Vis mer


Tannlegebehandling i Norge kan bli dyrt. En pristest fra DinSide viser at du kan slippe unna med halvparten av en norsk tannlegeregning, ved å fikse tennene mens du er på ferie.

Det er ikke bare tannlegebesøk som kan være lønnsomt på ferien. Briller, spa, frisør og manikyr er som regel billigere andre steder i verden.

Spar penger i ferien

Vil du gå ennå lenger kan du også bruke ferien på forandre kroppen din med litt plastisk kirurgi. Hva med nye pupper på Brasil-ferien? DinSide laget i fjor en prisoversikt over puppeoperasjoner forskjellige steder i verden. Se prisforskjellene her.

X-tra er et av Coops billigmerker.
X-tra er et av Coops billigmerker. Vis mer


7. Kjøp matbutikkens billigmerker

De siste årene har antall egenmerker i matvarebutikkene økt betraktelig.

Og har du sett deg litt rundt i butikkene har du nok lagt merke til at det er billigere å kjøpe butikkens egne varer enn å handle merkevarer.

I følge Kiwi kan en vanlig handlekurv med utvalgte merkevarer koste 561 kroner. En tilsvarende kurv med billigmerket FirstPrice skal i følge kjeden selv koste 243 kroner. Med andre ord, her kan det være mye å spare.

15 gode sparetips


8. Hypnose mot småspising

Har du lyst på noe hele tiden? En cola, en røyk eller sjokolade? Ikke nok med at småspising og være fysen kan være dårlig for helsa, det kan også tære på lommeboken. En halvliter cola hver dag koster deg 4.380 kroner i året (sett at flasken koster 12 kr).

Så hvordan skal du få bukt med småfysingen? Kjendis-hypnotisør Paul Mckenna mener han vet svaret:

I følge Mckenna, som er kjent for sine hypnose-programmer på TV, hjelper det å klemme tommelen og en finger så hardt sammen som du kan, og tenk på det stedet du helst vil være, eller et øyeblikk du gjerne vil oppleve. Gjenta dette hver gang du får lyst på noe. I følge gratisavisen Metro skal hypnosen fungere, og gjøre det mulig å spare store summer.

Daniel Dash/iStock
Daniel Dash/iStock Vis mer


9. Billigere julegaver

Ikke bli blakk på julehandelen. Tenk jul lenge før desember, og spar massevis av penger. Kjøper du gavene i juli, da det er salg overalt, slipper lommeboken å svi i desember.

Eventuelt kan du satse på å gi gaver som ikke bare gir deg god samvittighet, men også økonomiske fordeler. Gir du velstand og klimakvoter i julegaver, kan du få skattefradrag! Gaver med god samvittighet og skattefradrag.

10. Spar bensinpenger

Bruker du bilen ofte bør du ikke bare se på bensinprisene hvis du vil kjøre billig. Måten du kjører på er også veldig viktig. Biladministrasjonsfirmaet Lease Plan har kommet opp med fem tips som skal gjøre at bilkjøringen ikke sliter like mye på lommeboken din:

 • Akselerer raskt opp til ønsket hastighet, skift gir så raskt som mulig, og hold deg på 2.000-2.500 omdreininger.
 • Hold jevn fart, i høyest mulig gir, og med lavt turtall.
 • Unngå køkjøring, se fremover, unngå start/stopp-kjøring og hold god avstand.
 • Bruk motoren som brems, senk farten i et jevnt tempo.
 • Sjekk dekktrykket jevnlig, for eksempel én gang i måneden.

  Følger du oppskriften over, skal det være mulig å redusere forbruket med rundt 15 prosent, ifølge Lease Plan.

  15 gode sparetips

  Flere tips her.

  11. Planlegg handleturen

  Handler du mat hver dag? Tenker du bare på hva du skal ha middag samme kveld? Det kommer nok til å bli dyrt for deg. Planlegg handleturen og gjør én storhandel i stedet for mange små.

  Har du plass i fryseren kan du jo alltids fryse ned mat som kommer i større og størrelsemessig billigere pakninger. Du sparer i tillegg masse tid, som ville brukt på å småhandle flere ganger i uken.

  Og for all del ikke gå i butikken på tom mage.

  12. Vent med pass

  Trenger du nytt pass? Om du har mulighet bør du vente til etter nyttår med å skaffe deg et nytt pass. Da halveres nemlig prisen på pass for voksne. I dag koster et pass for en voksen 990 kroner, mens fra neste år vil prisen være 450 kroner.

  15 gode sparetips

  Dette må da være 540 veldig lettsparte kroner - med mindre du skal ut å reise nå, og passet ditt er utgått.


  Les mer om de nye prisene på pass

  13. Drikk vann fra springen

  Norsk vann er helsemessig blant det beste verden, i følge Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Så hvorfor være snobbete og kjøpe drikkevann på flaske? Jo da, det er fordeler med flaskevann, blant annet praktisk å ta med seg en Imsdal-flaske med tut om en skal trene. Men vil du spare, bør du fylle opp flasken med springvann. Sunt, godt og framfor alt, gratis!

  Slik får du springvannet skal smake eksklusivt

  15 gode sparetips


  14. Vorspiel er bra

  Drikk hjemme før du drar på byen (eventuelt ikke drikk alkohol i det hele tatt – det er gratis). Det er en grunn til at vorspiel er så utbredt her til lands, prisene på alkohol er jo så høye, spesielt om du drikker på byen.

  Lurer du på om du drikker for mye. Prøv vår alko-kalkis, der du finner ut om du drikker mer enn gjennomsnittsnordmann.

  15. Fortsett å lese DinSide!

  DinSide fortsetter å gi deg gode forbrukertips om alt innen data, helse, reise, motor, bolig, jobb og økonomi!

  Flere saker fra Økonomi: • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer