150 millioner uten jobb

KOMMENTAR: Selv den skarpeste finner det antakelig vanskelig å spå hva hundre og femti millioner overflødige på den kinesiske landsbygda kan komme til å eksportere billig. Da gjelder det å huske på at antallet tilsvarer omtrent halve vest-Europa.

Publisert
Sist oppdatert

For tiden hviler norske gjeldsslaver på en myk pute av lav prisvekst. Spørsmålet som likevel svirrer i hodene våre, der vi ligger og dormer med boliglånsrenten på to- og tre- tallet er: Hvor lenge kan herligheten vare?

De siste par årene har Statistisk sentralbyrå forklart en kjerneinflasjon under 1 prosent med variasjoner rundt temaet lave priser på klær, sko og elektronikk importert fra lavkost-land.

Må flate ut?

I samme periode har det skjedd en voldsom utvikling i den norske importen fra Kina på de samme områdene: Den samlede importen fra Kina økte med omtrent 25 prosent, fra vel 12 milliarder kroner i 2003 til vel 16 året etter. Hittil i år har den vist en vekst på omtrent 18 prosent i forhold til første tertial i fjor, og utgjør nå 5,2 prosent av vår samlede import.

En stor del av veksten finner vi i produktgruppene kontormaskiner, databehandlingsutstyr og telekommunikasjonsapparater, hvor importen nesten fordoblet seg fra 2,7 milliarder i 2003 til 4,5 milliarder i fjor. Importen av klær og sko fra Kina økte i samme periode fra 3,7 milliarder kroner til 4,3.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.