Du har lest det før, og nå skal du få lese det igjen: Svindlere misbruker kjente varemerker i falske SMS-er.
Sist ut var Kiwi. For et par uker siden ble det sendt ut et enormt antall SMS-er, hvor mottakerne fikk beskjed om at en «gave fra Kiwi» ventet dem.

– Det var et forholdsvis stort angrep, hvor mellom 100.000 og 150.000 nordmenn mottok falske SMS-er, forteller sikkerhetssjef Andreas Wormdahl i Kiwi.
Han har anslaget blant annet fra selskapet som rent teknisk sendte ut meldingene.
SMS-mottakerne ble vist til «spørreundersøkelser» og nettsider hvor svindlerne ville ha bankkortene deres. Flere gikk fem på, men Wormedahl vet ikke om noen faktisk tapte penger på svindelen.
Nå har forbrukermyndighetene fått nok, og går ut og advarer mot ett av selskapene de mener står bak slik svindel. Fra Danmark.

Advarer mot falsk hentemelding
Gammel kjenning
– Svindlerne vet at forbrukere er lettere å få på kroken når de misbruker navnene til kjente firmaer, uttaler direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.
De får mange meldinger om slik svindel, i navnene til store aktører som Kiwi, Ikea og Coop.
Tilsynet viser blant annet til SMS-er som sender mottakerne til de samme sidene som Kiwi-raidet gjorde: Du skal ha blitt trukket ut til å delta i en Kiwi-undersøkelse, som deretter gir deg tilbud om en iPhone X til 5 kroner – altså med over 99 prosent rabatt.

Tilsynet kan ikke svare nøyaktig på hvem som står bak denne ene svindelen, men de mener flere danske aktører står bak mye av denne type svindel i Norge. Blant annet selskapet Pointworld.

Nå har de bedt danske forbrukermyndigheter følge opp saken. Det er ikke første gang: Også i 2015 gikk tilsynet ut og advarte mot fakturaer fra selskapet, som nordmenn mottok etter å ha deltatt i potensielt falske konkurranser og spørreundersøkelser. Og tilsynet ba de danske myndighetene rydde opp.
I fjor ble da også Pointworld politianmeldt av det danske forbrukerombudet, uten at det ser ut til å ha satt en stopper for svindelen.
«Vi har vinnere, også!»
Dinside har forsøkt å komme i kontakt med Pointworld.
Vi får ikke noe svar på vår e-post, og når vi ringer dem svarer en kvinne på engelsk at vi bare må vente på svar. Når vi sier at selskapet er anklaget for svindel, uten å nevne om det er snakk om konkurranser, svarer hun:
– Selvfølgelig ikke. Vi har vinnere, også.
Pointworld forteller på sine nettsider at de lar brukerne tjene poeng på aktiviteter som å bli kunde i andre selskaper eller delta i lotterier. Poengene kan brukes til å kjøpe varer, eller tjenester fra andre brukere.
På Trustpilot har selskapet 8.830 vurderinger, og en score på 4,3 av 10 poeng. «Jeg har betalt og blitt trukket for penger to ganger. Jeg skulle ha mottatt en iPhone 7, som ikke har kommet» skriver en nordmann.

Falsk undersøkelse, falsk teller
Det er mange svindler i mange varianter i omløp, men en av tekstmeldingene Forbrukertilsynet viser til oppsummerer opplegget:
«Gratulerer, du er utvalgt! Gjennomfør vår undersøkelse og få en premie – verdi 5.000 kr. Trykk her.»
Mottakerne blir ført til spørreundersøkelse, den samme som den andre nevnte meldingen førte til, med trivielle spørsmål som hvor ofte de handler på Kiwi.

En teller viser tilsynelatende hvor mange «gevinster» som er igjen – men Dinside kan påvise at denne er falsk, og nedtellingen tilfeldig.
Når spørsmålene er besvart får du tilbud om varer til kunstig lave priser, som en iPhone X til 5 kroner.
Når Dinside besøker nettstedet kommer vi ikke lenger enn dette, men neste steg skal ha vært en såkalt abonnementsfelle: Ved å følge instruksjonene taster du inn kortnumrene dine, og du blir medlem av noe som kostet penger hver måned. Noen iPhone kan du trolig se langt etter.
Kjemper mot kjeltringene
Uansett hvordan slike svindler gjøres rent praktisk, og hvem som står bak, kaller Wormedahl i Kiwi det for «phishing». For det er bankkortet ditt de vil ha.
– Vi betrakter disse selskapene som kriminelle aktører. Og de sverter vårt gode navn og rykte, sier Kiwis sikkerhetssjef til Dinside.
Kjeden har politianmeldt saken, uten at de tror dette vil føre til noe konkret. De har mer tro på samarbeid med blant annet forbrukermyndighetene, samt Virke og søsterorganisasjonene i Sverige og Danmark.
– Dette er grenseløs kriminalitet, som kompliserer det veldig, sier Wormedahl.
– Det er vanskelig å angripe dette rent strafferettslig.
