Svindel-SMS og spørreundersøkelser fra «Kiwi»

150.000 fikk Kiwi-SMS – slik blir de lurt i fella

– Sverter vårt gode navn og rykte, sier kjeden. Nå prøver myndighetene å ta de danske bakmennene.

GODT NORSK: Slik ser spørreundersøkelsen ut, som opp mot 150.000 nordmenn skal ha fått SMS om. Meldingen og undersøkelsen er falsk, Kiwi står ikke bak og de som sender slike SMS-er omtales som svindlere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GODT NORSK: Slik ser spørreundersøkelsen ut, som opp mot 150.000 nordmenn skal ha fått SMS om. Meldingen og undersøkelsen er falsk, Kiwi står ikke bak og de som sender slike SMS-er omtales som svindlere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Du har lest det før, og nå skal du få lese det igjen: Svindlere misbruker kjente varemerker i falske SMS-er.

Sist ut var Kiwi. For et par uker siden ble det sendt ut et enormt antall SMS-er, hvor mottakerne fikk beskjed om at en «gave fra Kiwi» ventet dem.

– Det var et forholdsvis stort angrep, hvor mellom 100.000 og 150.000 nordmenn mottok falske SMS-er, forteller sikkerhetssjef Andreas Wormdahl i Kiwi.

Han har anslaget blant annet fra selskapet som rent teknisk sendte ut meldingene.

SMS-mottakerne ble vist til «spørreundersøkelser» og nettsider hvor svindlerne ville ha bankkortene deres. Flere gikk fem på, men Wormedahl vet ikke om noen faktisk tapte penger på svindelen.

Nå har forbrukermyndighetene fått nok, og går ut og advarer mot ett av selskapene de mener står bak slik svindel. Fra Danmark.

Gammel kjenning

– Svindlerne vet at forbrukere er lettere å få på kroken når de misbruker navnene til kjente firmaer, uttaler direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.

De får mange meldinger om slik svindel, i navnene til store aktører som Kiwi, Ikea og Coop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer