160 tegn for alltid?

Mens de kriger på pris har bransjen bestemt at du bare skal få sende 160 tegn per SMS.

Du kan taste mer enn 160 tegn, men da må du også betale for flere SMS-er. Hvorfor er det slik? Foto: DinSide
Du kan taste mer enn 160 tegn, men da må du også betale for flere SMS-er. Hvorfor er det slik? Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet tegn i en SMS har vært det samme siden nordmenn begynte å sende tekstmeldinger for 10-15 år siden. Prisene har vært under hardt press, men fortsatt tar operatørene betalt per 160 tegn du sender. Hvorfor er det slik?

- Det er sånn at SMS-ene er begrenset ut fra din operatørs nettverk, og det er din operatør som setter størrelsen på SMS og andre tjenester. Operatøren har full råderett over nettverket og hva som skal sendes, sier Frank hos Nokia kundeservice.

Har du sett at det er gratis å ringe?

Han bekrefter det vi allerede vet, nemlig at telefonen kun er begrenset av hvor mye minne du har, hvor mye data du kan legge inn i telefonen. Det er dermed ingen tekniske argumenter for å opprettholde begrensningen, og datakapasiteten som benyttes for å føre meldingen frem i mobilnettet, er minimal uansett antall tegn.

Høy pris for lite data

En SMS på 160 tegn er på 140 bytes, som regel 160 7-bits tegn. Siden det er 1.048.576 bytes i en megabyte, så bruker man 7.490 tekstmeldinger på å overføre én megabyte. Hvis vi legger inn en pris på 40 øre per tekstmelding, blir prisen omtrent 3.000 kroner per megabyte som sendes som SMS i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.