- 17 døde av p-plaster

P-plasteret Evra, som blir markedsført av Norges sandvolleyballdamer og supermodellen Naomi Campbell, blir satt i sammenheng med 17 dødsfall blant unge amerikanske kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en rapport fra det amerikanske kontrollorganet FDA skal kvinnene ha mistet livet i løpet av de to siste årene, og det er rapportert om 21 tilfeller av andre livstruende tilstander - blant annet blodpropp.

Det er avisen New York Post som har fått tak i rapporten, og leger som har sett den sier de ble skremt av det høye antallet dødsfall.

15.000 norske brukereI USA har plasteret blitt brukt av 4 millioner kvinner siden det ble tilgjengelig i 2002, mens det i Norge har stabilisert seg på rundt 15.000 brukere til enhver tid.

I Norge kom plasteret på markedet i januar, og til nå er det rapportert om syv tilfeller av bivirkninger til Legemiddelverket: To brukere fikk humørsvigninger, to ble gravide selv om de brukte plasteret, det er registrert et tilfelle av blodpropp, et av hudreaksjon og et av migrene.

Ifølge tall fra Janssen-Cilag er antall bivirkningsrapporter med Evra sammenlignbart med det som er kjent fra andre former for hormonell prevensjon, for eksempel p-piller.

Plasteret Evra, som er det eneste på markedet, tilfører de graviditetsblokkerende hormonene østrogen og gestagen til blodet. Mange ser på plasteret som enklere å bruke enn p-pillen, siden det bare trenger å byttes en gang i uken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer