1,7 milliarder svenske kroner blir snart ugyldige

Sjekk hvilke svenske mynter som ikke lenger gjelder som betalingsmiddel.

SNART UGYLDIGE: Svenskene er inne i det største pengebyttet noensinne. Det er 1,7 milliarder kroner i mynt ute blant folk, og det vil Riksbanken gjerne ha inn - og helst før fristen. Det er de svenske 1-, 2- og 5-kroningene som skal byttes ut av myntene. Foto: KRISTIN SØRDAL
SNART UGYLDIGE: Svenskene er inne i det største pengebyttet noensinne. Det er 1,7 milliarder kroner i mynt ute blant folk, og det vil Riksbanken gjerne ha inn - og helst før fristen. Det er de svenske 1-, 2- og 5-kroningene som skal byttes ut av myntene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere skrevet om utskiftingen av de svenske sedlene, som er det største seddel- og myntbyttet i Sveriges historie.

Det startet med nye 20-, 50-, 200- og 1000-kronerssedler 1. oktober 2015, og vil fortsette med nye svenske 100- og 500-kronerssedler, samt 1-, 2- og 5-kroners mynt, i oktober 2016.

Ifølge SVT.se, er det snakk om 1,7 milliarder svenske kroner i småmynt som snart blir ugyldige.

De nye myntene slippes 1. oktober - og de gamle blir ugyldige etter 30. juni 2017.

LES OGSÅ: Også Norge skal få nye sedler. Ifølge Norges Bank, kommer de første valørene, 100- og 200-kroneseddelen, i andre kvartal 2017

Bruk pengene nå!

Myntene står altså for tur - og det er lett at det kan ha sneket seg noen svenske mynter ned i pengeskuffen etter en svenskehandelstur. Det kan lønne seg å sjekke jakkefôret først som sist: Den svenske Riksbanken oppfordrer folk til å allerede nå begynne å bruke småmynten, så de får den inn før fristen.

De sier at dette er penger som erfaringsmessig blir liggende igjen hjemme - det er jo tross alt tungt å gå med mynt i lommeboka.

SJEKK LOMMER OG KRUS: Mynter har en tendens til å bli liggende. Ta de med deg neste gang du skal ut på tur, mens de ennå er gyldige. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK LOMMER OG KRUS: Mynter har en tendens til å bli liggende. Ta de med deg neste gang du skal ut på tur, mens de ennå er gyldige. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Nettopp vekten er en av grunnene til at svenskene skal få ny mynt; den veier nemlig uforholdsmessig mye. En annen grunn er at gammelmynten inneholder nikkel, som er allergifremkallende.

Ifølge SVT.se, veier de 1,7 milliardene i mynt som er ute i omløp, hele 12.000 tonn.

De nye myntene er laget av kobberbelagt stål, og er lettere.

Og om du skulle lure: Den svenske 10-kroningen blir uforandret.

LES OGSÅ: Du kan fortsatt få penger for gamle sedler

Men først ut er disse sedlene

Men først bør du passe på de svenske sedlene som først - og snart - «går ut på dato»: De gamle 20-, 50- og 1.000-kronerssedlene blir ugyldige etter 30. juni 2016.

Du kan selv sjekke når ulike svenskepenger går ut på dato, via Riksbankens app Kolla pengarna.

For Norges del, er det kun snakk om nye sedler, som alle skal være ute i sirkulasjon innen utgangen av 2019. Det er ikke planlagt nye mynter.

(Artikkelen er oppdatert sist påsken 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer