DNBs aksjefond til Høyesterett

180.000 kan få pengene tilbake

Denne uka vil Høyesterett avgjøre om småsparere skal få de 345 millioner kronene lagmannsretten krevde fra DNB i 2019.

MÅTTE PUNGE UT: Forbrukerrådet vant gruppesøksmålet mot DNB i lagmanssretten i fjor. Banken betalte de 180.000 kundene, samt saksomkostninger på omtrent 14,2 millioner kroner. Foto: Foto: Ints Kalnins/Reuters
MÅTTE PUNGE UT: Forbrukerrådet vant gruppesøksmålet mot DNB i lagmanssretten i fjor. Banken betalte de 180.000 kundene, samt saksomkostninger på omtrent 14,2 millioner kroner. Foto: Foto: Ints Kalnins/Reuters Vis mer
Publisert

I morgen, tirsdag, starter behandlingen av norgeshistoriens største gruppesøksmål i Høyesterett. Domstolen skal endelig avgjøre om DNB må gi 180.000 nordmenn prisavslag for å ha solgt kundene sine for dyre aksjefond, slik lagmannsretten kom fram til i fjor.

– Det blir spennende å se om Høyesterett gir oss medhold, og gir 180.000 småsparere penger igjen. De har betalt for mye, og betalt for en vare de ikke har fått levert, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet, ifølge NRK.

Tok seg for godt betalt?

Bakgrunnen for saken er at saksøkerne mener banken tok seg for godt betalt for tre aktivt forvaltede aksjefond i perioden 2010 til 2015. I 2015 fikk banken kraftig kritikk av Finanstilsynet for prisingen av fonden.

Hver av saksøkerne krevde i gjennomsnitt rundt 2400 kroner i tapt meravkastning og for høyt forvaltningshonorar. Totalt sett ble kravene summert til godt over 400 millioner kroner, da saken ble behandlet i lagmannsretten.

Dømt til å betale 345 mill

Banken vant først i tingretten, men lagmannsretten mente forvaltningen av aksjefondet var mangelfull, og i mai 2019 ble DNB dømt av Borgarting lagmannsrett til å betale de om lag 180.000 småsparerne til sammen 345 millioner kroner tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer