DNBs aksjefond til Høyesterett

180.000 kan få pengene tilbake

Denne uka vil Høyesterett avgjøre om småsparere skal få de 345 millioner kronene lagmannsretten krevde fra DNB i 2019.

MÅTTE PUNGE UT: Forbrukerrådet vant gruppesøksmålet mot DNB i lagmanssretten i fjor. Banken betalte de 180.000 kundene, samt saksomkostninger på omtrent 14,2 millioner kroner. Foto: Foto: Ints Kalnins/Reuters
MÅTTE PUNGE UT: Forbrukerrådet vant gruppesøksmålet mot DNB i lagmanssretten i fjor. Banken betalte de 180.000 kundene, samt saksomkostninger på omtrent 14,2 millioner kroner. Foto: Foto: Ints Kalnins/Reuters Vis mer
Publisert

I morgen, tirsdag, starter behandlingen av norgeshistoriens største gruppesøksmål i Høyesterett. Domstolen skal endelig avgjøre om DNB må gi 180.000 nordmenn prisavslag for å ha solgt kundene sine for dyre aksjefond, slik lagmannsretten kom fram til i fjor.

– Det blir spennende å se om Høyesterett gir oss medhold, og gir 180.000 småsparere penger igjen. De har betalt for mye, og betalt for en vare de ikke har fått levert, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet, ifølge NRK.

Tok seg for godt betalt?

Bakgrunnen for saken er at saksøkerne mener banken tok seg for godt betalt for tre aktivt forvaltede aksjefond i perioden 2010 til 2015. I 2015 fikk banken kraftig kritikk av Finanstilsynet for prisingen av fonden.

Hver av saksøkerne krevde i gjennomsnitt rundt 2400 kroner i tapt meravkastning og for høyt forvaltningshonorar. Totalt sett ble kravene summert til godt over 400 millioner kroner, da saken ble behandlet i lagmannsretten.

Fakta om fond

  • Aktive fond skal prøve å slå indeksen ved hjelp av et forvalterteam. De er gjerne dyrere enn andre fond.
  • Indeksfond, også kalt passive fond, følger børsindeksen uten «å tenke», altså motsatt av aktive fond. Disse fondene er billige.
  • Faktorfond ligger midt mellom aktive og passive fond. De skal prøve å slå børsen, men ved hjelp av teknologi, ikke mennesker. Prisen er også midt mellom dyrt og billig.

Dømt til å betale 345 mill

Banken vant først i tingretten, men lagmannsretten mente forvaltningen av aksjefondet var mangelfull, og i mai 2019 ble DNB dømt av Borgarting lagmannsrett til å betale de om lag 180.000 småsparerne til sammen 345 millioner kroner tilbake.

Nå blir det opp til Høyesterett å avgjøre hvem som får rett i saken, etter fire år i det norske rettssystemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer