180.000 nordmenn får penger nå

Avsenderen er Helfo, som har oppsummert egenandelene dine.

Ikke store beløp, men mange får i disse dager noen kroner fra Helfo inn på kontoen sin. Foto: DinSide
Ikke store beløp, men mange får i disse dager noen kroner fra Helfo inn på kontoen sin. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er nærmere 180.000 som får en liten klatt med penger nå. Det er først og fremst de som har beløp tilgode på under 50 kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Ådne Berge.

Pengene kommer inn på konto som følge av den nye ordningen med elektroniske frikort.

Den nye ordningen fungerer nemlig slik at alle egenandelene dine registreres elektronisk uten at du behøver å tenke på dette. Når du har overskredet grensen for frikort, skal du automatisk motta et frikort i posten omtrent tre uker senere.

Dette frikortet tar du så med deg neste gang du skal benytte deg av helsetjenester - for å slippe å betale flere egenandeler ut kalenderåret.

Store legeutgifter? Slik får du det tilbake på skatten

Utbetales i januar

Men det kan være grunner til at du i disse dager får et lite beløp utbetalt fra Helfo og inn på din konto.

Har du betalt egenandeler utover egenandelstaket, vil det overskytende beløpet bli utbetalt til din konto automatisk. Men beløp under 50 kroner blir ikke tilbakebetalt før ved årsskiftet. Derfor får mange nordmenn penger fra Helfo akkurat nå.

Betaler du en ny egenandel, vil et eventuelt utestående beløp under 50 kroner bli lagt til, og utbetalt sammen med dette.

For 2010 var egenandelstak 1 på 1.840 kroner. Hvis du ikke har hatt med frikortet, har du måttet betale egenandel på vanlig måte. Beløpet blir tilbakebetalt automatisk innen tre uker, så derfor kan du oppleve å få utbetalt småbeløp fra Helfo gjennom året.

Det er også mulig å bestille en oversikt over dine registrerte egenandeler i inneværende år hvis du mar mistet kontrollen.

Bestill oversikt over egenandeler (ekstern lenke)

To frikortordninger

Det finnes to frikortordninger, en for egenandelstak 1 og en for egenandelstak 2. De gjelder for ulike tjenester. Har du fått frikort i den ene ordningen, kan du ikke benytte det i den andre ordningen. Det er kun egenandelstak 1 som er blitt en automatisk ordning. For å få frikort etter egenandelstak 2, må du fortsatt samle kvitteringer og søke HELFO om frikort.

For 2010 var beløpet 1.840 kroner for egenandelstak 1 og 2.560 kroner for egenandelstak 2. Har du betalt mer enn beløpet for egenandelstak 1, vil overskytende beløp automatisk bli tilbakebetalt til din konto. For 2011 er egenandelstak 1 1.880 kroner, mens egenandelstak 2 fortsatt er 2.560 kroner.

Gå til Helfo for å få full oversikt over egenandelssatsene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer