Fått SMS fra 1881 om å oppdatere adressen din? Ikke svindel!

1881 har sendt over 243.000 meldinger

Og flere skal det bli. - Trolig lovlig, mener myndighetene.

MANGE HAR FÅTT: 243.000 slike tekstmeldinger har blitt sendt ut fra 1881. Målet har vært å sikre seg riktige adresser til norske telefonnummer, men noen har vært usikre på om dette kan være svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE HAR FÅTT: 243.000 slike tekstmeldinger har blitt sendt ut fra 1881. Målet har vært å sikre seg riktige adresser til norske telefonnummer, men noen har vært usikre på om dette kan være svindel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Vi i Opplysningen 1881 har mottatt adresseinformasjon som ikke samsvarer med det som er registrert hos oss i dag» begynner en SMS som minst 243.000 nordmenn har mottatt siden april i år.

«Siden jeg er veldig skeptisk til slike SMS-er og ikke åpner slike linker med én gang, så må jeg bare spørre dere: Er dette faktisk fra dere eller er det svindelforsøk?» spør en av flere på 1881 sine Facebook-sider.

Men nei: Dette er ikke nok en SMS-svindel.

Dette er 1881 vil ha hjelp med vårrengjøringen av databasene sine.

Derfor sendes meldingen

1881 henter inn telefonnummer og adresser fra flere kilder, som Posten og teleoperatørene. Men noen ganger får de motstridende informasjon.

For eksempel kan Postens data si at du bor på én adresse, mens operatøren din mener du bor et annet sted.

For første gang har 1881 derfor sendt en tekstmelding til alle personene dette gjelder, for å rydde opp.

- Vi gjør dette for at den registrerte skal få muligheten til å velge selv, forteller administrerende direktør Asgeir Ohr i Digitale Medier 1881 til Dinside.

GIR DEG VALGET: 1881 viser deg hva slags informasjon de har mottatt, og ber deg velge det som er riktig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GIR DEG VALGET: 1881 viser deg hva slags informasjon de har mottatt, og ber deg velge det som er riktig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Siden april har de sendt ut over 243.000 meldinger, og 1881 fortsetter til midten av mai. Deretter skal meldingene sendes ut fortløpende, etterhvert som feil oppdages.

Sa du måtte registrere deg

Meldingene viser mottakerne til en nettside, hvor de må velge hvilken adresse som er riktig.

I neste steg, av versjonen Dinside har sett, stod det: «Viktig! For å fullføre må du bekrefte oppdateringen», med henvisning til å godta lange vilkår og lage en brukerkonto hos 1881.

Det skal finnes flere versjoner av nettsiden, men felles for dem alle er at man fikk inntrykk av at man måtte registrere seg for å få valgt riktig adresse.

Dette var et krav tidligere, men skal ikke være et krav nå.

- I forbindelse med at logikken ble endret, reviderte vi dessverre ikke godt nok ordlyden opp mot denne endringen, forteller Ohr i 1881.

Etter at Dinside tok opp dette, har nettsidene blitt endret. «Takk! For å se eller oppdatere andre opplysninger kan du opprette en bruker» står det nå.

ENDRET: Etter Dinside tok kontakt har nettsidene til 1881 blitt endret. Til venstre ser du hvordan 1881 sa at man måtte registrere en bruker for å få bekreftet valget, mens det nå står at dette bare er et valg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENDRET: Etter Dinside tok kontakt har nettsidene til 1881 blitt endret. Til venstre ser du hvordan 1881 sa at man måtte registrere en bruker for å få bekreftet valget, mens det nå står at dette bare er et valg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nekter for reklame

Med mindre du har et kundeforhold til noen som tydelig har advart mot SMS-reklame, eller at du selv har takket ja til det, har ikke selskaper lov til å sende ut reklamemeldinger.

Vil du ikke være på 1881?

  • - Meldingen deres sier ingenting om hva man kan gjøre om man ikke vil være søkbar på 1881. Hva gjør man da?
  • - Det er vanlig praksis at man tar kontakt med sin teleoperatør for hemmelig nummer eller reservasjon mot visninger på opplysningstjenester, svarer 1881-direktør Asgeir Ohr.
  • - Vi informerer om dette flere steder, blant annet under fanen «Endre opplysninger» på forsiden. Tar man kontakt med vårt kundesenter har vi mulighet til å slette oppføringen med en gang, som vi kaller en hastesletting, men vi kan ikke da garantere at man fortsatt ikke vises om vi mottar ny oppdatering fra teletilbyder, så ved varig endring anbefaler vi å ta kontakt med teletilbyder. Når ny Min Side er på plass skal man ha større frihet for hva som skal vises, samt enklere prosess for å slette sin oppføring hos 1881.no,

- Er ikke en SMS fra 1881, til folk som ikke er kunder av dere, som også oppfordrer folk til å registrere seg på tjenesten deres, en ulovlig reklame-SMS?

- Nei, vi har ingen intensjon om å bruke verken telefonnummer til annet formål eller oppgitt data for noe annet enn grunnen som er oppgitt; å ha korrekte og oppdaterte opplysninger, svarer Ohr i 1881.

Han mener derfor at det ikke dreier seg om reklame i det hele tatt, og at meldingen derfor er lovlig.

Trolig lovlig

Fagdirektør Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet sier at de foreløpig ikke har fått noen henvendelser om 1881-meldingen.

- Får vi det, må vi vurdere om dette er en markedsføringshenvendelse, sier fagdirektør Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet til Dinside.

Det generelle forbudet mot reklame-SMS gjelder kun ren reklame. Og for at noe skal være reklame, må det komme en oppfordring om å kjøpe noe.

Det gjør det ikke i 1881-meldingene.

- Så disse meldingene virker å være noe annet, mener Haug, som dermed anser meldingene som lovlige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer