1881.no varter opp skattesnokerne

– Appellerer til kikkertrangen, forklarer produktdirektør.

Skattelistene ble offentliggjort i går. Nå vil 1881 sende skattesnokerne hjem til deg.
Skattelistene ble offentliggjort i går. Nå vil 1881 sende skattesnokerne hjem til deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skattelistene for 2012 ble fredag lagt ut på skatteetatens hjemmesider. Tilgangen til skattelistene har blitt begrenset de senere årene, og dermed er det ikke lenger mulig å bla seg gjennom listene på nettavisenes hjemmesider.

Logger du deg på skatteetatens hjemmesider kan du likefullt gjøre anonyme søk på skattetallene til 500 personer per kalendermåned.

Nå vil opplysningstjenesten 1881.no i tillegg gi deg adressen til personene du søker på.

Nytt statsbudsjett: Slik blir din skatt i 2014

Kobles til kriminelle

Over flere år, og særlig da skattelistene var mer tilgjengelige i media, ble det spekulert i om kriminelle brukte skattelistene målrettet for å velge ut ofre for vinningskriminalitet.

I et brev signert daværende politidirektør Ingelin Killengreen i 2009, uttalte Politidirektoratet følgende:

Gjennomgangen indikerer at det er sannsynlig at skattelistene anvendes for målretting av ulike former for krirninalitet, som ran, trusler, tyverier og bedragerier.

Det er jo ikke noe nytt at 1881.no opplyser om adresse til personer og bedrifter, men den direkte koblingen de gjør mellom skattelister og adressesøk er ny.

Les også: Den nye regjeringen vil begrense tilgangen til skattesøk

Harmløst

1881 opplyser at veldig mange bruker 1881.no i dagene etter at skattelistene offentliggjøres. Her gjøres det blant annet søk på hvor personer bor og hvilke roller de har i næringslivet. 1881.no selv anser koblingen til skattelistene som harmløs, og tviler på at det blir noe økt kriminalitet av den grunn.

– Forklaringen er at vi ønsker å kapitalisere på den trafikken som offentliggjøringen av skattelistene tilfører vår tjeneste. Her appellerer vi rett og slett til kikkertrangen, og har selvfølgelig ingen intensjon om å tilrettelegge for kriminelle, sier Geir Egedius, produktdirektør i 1881.no til DinSide.

Og vi i DinSide varter vel i grunn opp for skattesnokerne vi også. Vil du vite hvor mye naboen egentlig tjener? Sjekk vår nysgjerrigperkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer