2 eller 5-år? Se produktenes frister

For at du ikke skal betale for feil som kommer inn under Forbrukerkjøpslovens bestemmelser får du her en oversikt over hvilke produkter som har 2 og 5-års reklamasjonsfrist.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Min erfaring er at enkelte bransjer henger seg opp i reklamasjonsfristene, sier rådgiver i Forbrukerådet - Arnt Olaf Stillerud.

- Det viktigste spørsmålet er jo om du har en berettiget reklamasjon. Er det din feilaktige bruk av gjenstanden som er skyld i mangelen - så vil jo ikke lovens frister hjelpe deg uansett.

Hvite- og brunevarer: 5-års reklamasjon

Det klare utgangspunktet er at du har fem års reklamasjonsrett på disse produktene:

  • TVer & DVD-spillere
  • datamaskiner, samt spillkonsoller som X-Box & PS2
  • recievere/forsterkere
  • kameraer
  • kjøleskap/frysere
  • vaske/oppvask maskiner & tørketromler

Om mobiltelefoner og bærbart utstyr

- Det er en utbredt misforståelse at bærbart utstyr bare har to års reklamasjonstid, sier rådgiver Stillerud. Forbrukertvistutvalget (= FTU)har i flere vedtak sagt at det ikke er noen prinsipiell forskjell på bærbare og stasjonære produkter. I utgangspunktet er det derfor også 5-års reklamasjonsfrist på..

  • ..bærbare datamaskiner, MP3 og minidisc-spillere.
- Når det gjelder mobiltelefoner har Forbrukertvistutvalget i flere saker fastslått at det er en 5-års grense, selv om bransjen har hevdet at den bare er 2 år. Et interessant poeng er her at ingen av disse avgjørelsene har blitt påkjært videre i rettsapparatet av bransjen. Om bransjen vil ha endret praksisen ville jo det vært veien å gå, påpeker Stillerud.

Vedtakene i FTU gir følgende pekepinn når det gjelder mobiltelefoner:

  • Kunden betalte 300 kroner for telefonen. Telefonen var imidlertid subsidiert, den veiledende prisen (altså uten subsidiering) var på hele 2.500 kroner. Kjøperen fikk da medhold i at han hadde fem års reklamasjonsrett på telefonen.
- Det er altså den veiledende prisen du skal forholde deg til, sier Stillerud. Telefoner over 2.500 kroner bør helt klart ha 5-års reklamasjonsfrist. Når det gjelder de billigste telefonene, kan det imidlertid stille seg annerledes. En helt annen ting er jo at nesten alle telefonene som selges er subsidiert på ett eller annet vis, påpeker Stillerud.

Småelektrisk: 2-års reklamasjon

- Et typisk kjøkken og bad inneholder mye småelektronikk. I utgangspunktet vil jeg si at reklamasjonsfristen på slike "litt billige" produkter er to år, sier Arnt Olav Stillerud. For eksempel..

  • ..stavmiksere
  • ..krølltenger & hårfønere.
- Unntak kan imidlertid forekomme. Og det gjelder spesielt der prisen på selve produktet er såpass høy at den skaper en berettiget forventning om at produktet er ment å vare vesentlig lenger enn to år, avslutter rådgiver Arnt Olaf Stillerud fra Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer