20 år med HIV, men ingen vaksine

HIV-viruset har eksister i litt over 20 år slik vi kjenner det. Men foreløpig har ingen klart å komme opp med en vaksine. Hvorfor ikke?

Publisert
Sist oppdatert

Det har nå gått to tiår siden forskere lyktes i å isolere HIV-viruset. Men ennå har ingen kommet opp med en vaksine.

Hittil har ca 21 milioner menneskeliv gått tapt på grunn av HIV/AIDS. Rundt om i verden i dag lever ca 42 milioner mennesker med HIV/AIDS. Av disse er det 3,2 milioner barn under femten år. Nye tilfeller blir rapportert daglig. Bare her hjemme i Norge ble det i 2003 diagnostisert 238 nye HIV-smittede.

Erik Rollman ved Karolinska Institutt i sverige, har i sin avhandling sett på to av de generelt største problemene med å utvikle en vaksine mot HIV.

Det første problemet er at HIV eksisterer i flere ulike varianter. Dette noe som gjør det ekstremt vanskelig for en type vaksine å beskytte mot alle ulike typer av viruset.

Det andre problemet er at moderne vaksiner gir en alt for liten reaksjon på immunforsvaret.

Ulike muligheter for å forbedre effekten av slike vaksiner har derfor blitt undersøkt.

Framfor alt er det genetiske vaksiner som har blitt studert. Klassiske vaksiner består av avdøde virus eller små deler av et virus, mens genetiske vaksiner består av små deler av virusets arvemasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.