20 år med HIV, men ingen vaksine

HIV-viruset har eksister i litt over 20 år slik vi kjenner det. Men foreløpig har ingen klart å komme opp med en vaksine. Hvorfor ikke?

Publisert
Sist oppdatert

Det har nå gått to tiår siden forskere lyktes i å isolere HIV-viruset. Men ennå har ingen kommet opp med en vaksine.

Hittil har ca 21 milioner menneskeliv gått tapt på grunn av HIV/AIDS. Rundt om i verden i dag lever ca 42 milioner mennesker med HIV/AIDS. Av disse er det 3,2 milioner barn under femten år. Nye tilfeller blir rapportert daglig. Bare her hjemme i Norge ble det i 2003 diagnostisert 238 nye HIV-smittede.

Erik Rollman ved Karolinska Institutt i sverige, har i sin avhandling sett på to av de generelt største problemene med å utvikle en vaksine mot HIV.

Det første problemet er at HIV eksisterer i flere ulike varianter. Dette noe som gjør det ekstremt vanskelig for en type vaksine å beskytte mot alle ulike typer av viruset.

Det andre problemet er at moderne vaksiner gir en alt for liten reaksjon på immunforsvaret.

Ulike muligheter for å forbedre effekten av slike vaksiner har derfor blitt undersøkt.

Framfor alt er det genetiske vaksiner som har blitt studert. Klassiske vaksiner består av avdøde virus eller små deler av et virus, mens genetiske vaksiner består av små deler av virusets arvemasse.

Etter å ha blitt injeksert i kroppen virker den genetiske vaksinen som en slags mal for å bygge opp egne bestanddeler som ligner viruset. Kroppen bygger altså med andre ord sin egen vaksine som stimulerer immunforsvaret.

Genetiske vaksiner har visse fordeler sammenlignet med tradisjonelle vaksiner. Blandt annet fordi de kan bli billigere å fremstille og lettere å håntere siden de ikke er like temperaturfølsome.

Studier viser at visse blokkerende deler av den genetiske koden må bli fjernet før man kan fremstille en god genetisk vaksine.

En genetisk vaksine kan også få økt effekt om det kobles til et molekyl som beskytter vaksinen mot nedbrytning i kroppen. Dessuten kan en allmenn stimulering av immunforsvaret forbedre effekten av genetisk vaksinasjon.

Kliniske forsøk på en HIV vaksine, som består av flere deler av et viruset, skal i nærmeste fremtid bli teste ut på frivillige friske personer i både Sverige og Tanzania.

 

Mozon.no, 28.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer