20 kroppsdeler du ikke trenger

Alt dette klarer du deg uten, men du har det likevel.

UNØDVENDIG SKROT? Fra venstre: Bihuler, menneskefot med fem tær, halebein og person med Darwins knute på øret. Foto: Wikipedia
UNØDVENDIG SKROT? Fra venstre: Bihuler, menneskefot med fem tær, halebein og person med Darwins knute på øret. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det første kapittelet av The Descent of Man (Menneskets Avstamning) identifiserte Charles Darwin et dusin kroppslige trekk han mente var mer eller mindre ubrukelige.

Med på lista var blant annet kroppshår, visdomstenner og halebein – overflødigheter som beviste at mennesket ikke stammet fra «halvguder», men fra en rekke pelsbekledde, planteetende vesener med hale.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

En «søppelplass»

Lista var langt fra fullstendig. Kroppen vår er en søppelplass av deler vi egentlig ikke trenger, ifølge vitenskapsmagasinet Discover.

Mer enn 100 år etter Darwins død, kan forskere fremdeles ikke gi en fullgod forklaring på hvorfor enkelte unødvendige anatomiske trekk klamrer seg fast til kroppen, mens andre sier takk for seg.

Noen av dem er rester fra våre mer primitive forfedre i ferd med å forsvinne, som for eksempel muskler nyttige hvis vi hadde gått på alle fire eller hengt i trær.

Andre er biprodukter av naturlige overflødigheter i vår seksuelle utvikling, som brystvorter på menn og de ørsmå sporene etter sædledere hos kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.