20 kroppsdeler du ikke trenger

Alt dette klarer du deg uten, men du har det likevel.

UNØDVENDIG SKROT? Fra venstre: Bihuler, menneskefot med fem tær, halebein og person med Darwins knute på øret. Foto: Wikipedia
UNØDVENDIG SKROT? Fra venstre: Bihuler, menneskefot med fem tær, halebein og person med Darwins knute på øret. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det første kapittelet av The Descent of Man (Menneskets Avstamning) identifiserte Charles Darwin et dusin kroppslige trekk han mente var mer eller mindre ubrukelige.

Med på lista var blant annet kroppshår, visdomstenner og halebein – overflødigheter som beviste at mennesket ikke stammet fra «halvguder», men fra en rekke pelsbekledde, planteetende vesener med hale.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

En «søppelplass»

Lista var langt fra fullstendig. Kroppen vår er en søppelplass av deler vi egentlig ikke trenger, ifølge vitenskapsmagasinet Discover.

Mer enn 100 år etter Darwins død, kan forskere fremdeles ikke gi en fullgod forklaring på hvorfor enkelte unødvendige anatomiske trekk klamrer seg fast til kroppen, mens andre sier takk for seg.

Noen av dem er rester fra våre mer primitive forfedre i ferd med å forsvinne, som for eksempel muskler nyttige hvis vi hadde gått på alle fire eller hengt i trær.

Andre er biprodukter av naturlige overflødigheter i vår seksuelle utvikling, som brystvorter på menn og de ørsmå sporene etter sædledere hos kvinner.

Her får du 20 av dem.

Her knuses 10 helsemyter

Bihuler

Hos våre tidlige forfedre huset trolig bihulene mottakere som ga en mer følsom luktesans – og dermed bedret sjansene for å overleve. Hvorfor vi fremdeles har disse plagsomme, slimbefengte hulrommene – bortsett fra at de gjør hodet lettere og pusten vi lufter inn varmere – er det ingen som vet.

Dette hjelper mot bihuleplager

Det vomeronasale organet

Dette sanseorganet for lukt finnes hos mange dyr, og stimulering framkaller instinktiv atferd, som parring eller territoriell aggresjon. To små groper på hver side av neseskilleveggen, dekket med uvirksomme feromonmottakere fra fordums tid, er alt som er igjen av organet hos oss mennesker.

Lukten av sex

Ytre øremuskler

Denne trioen av muskler gjorde at forfedrene våre var i stand til å bevege ørene sine uten å bevege hodet – slik som kaniner og hunder. Vi har disse musklene fremdeles, og det er dette som gjør at enkelte klarer å lee på ørene.

Kan du høre lyden bare tenåringer kan høre?

Visdomstenner

Det tidlige mennesket måtte tygge mange planter for å få i seg nok næring til å overleve. En ekstra bakrekke med jeksler var derfor svært nyttig. I dag har imidlertid bare fem prosent av befolkningen sunne visdomstenner.

Bedre uten visdomstenner

Ekstra ribbein i nakken

Et ekstra sett med ribbein i nakken – muligens rester fra da vi en gang var reptiler – forekommer fremdeles hos rundt én prosent av oss, og forårsaker ofte nerve- og arterieproblemer.

Nakke som dette?

Et tredje øyelokk

De felles forfedrene til fugler og pattedyr hadde sannsynligvis en membran som beskyttet øyet og fjernet rusk. Hos mennesker finnes det en liten rest av denne i form av en liten fold innerst i øyenkroken.

Bort med brillene på naturlig måte

Darwins knute

Hos én av ti personer finnes en liten fortykkelse på kanten av det ytre øret. Denne kalles for Darwins knute eller Darwins tuberkel. Antakeligvis er det en levning av et ledd som gjorde forfedrene våre i stand til å folde ned øvre del av øret og dekke til den ytre øregangen. I opprettet tilstand gjorde den trolig fjerne lyder ble skarpere.

Kan du høre lyden bare tenåringer kan høre?

Kragebeinsmuskelen

Denne lille muskelen strekker seg fra under skulderen, fra det første ribbeinet, til kragebeinet. Den var trolig nyttig å ha den gangen vi gikk på alle fire. Noen mennesker har denne muskelen, andre har ingen, og få har to.

Den sære menneskekroppen

Håndflatemuskel

Fra albuen til håndleddet finnes en lang, slank muskel kalt palmaris longus. 11 prosent av oss mangler denne muskelen. For våre forfedre var den nok viktig for å klatre og henge i trær.

Dette vil du ikke arve

Mannlige brystvorter

Melkeganger dannes lenge før testosteron gir guttefostre de ytre trekkene som gjør at de skiller seg fra jenter. Det betyr at menn også er i besittelse av melkekjertler – som faktisk kan stimuleres til å produsere melk.

Amming for nybegynnere

Muskler rundt hårsekkene

Disse kalles for arrectores pilorum. Dyr bruker disse til å «puffe opp» pelsen – enten for å regulere kroppstemperaturen eller for å skremme. Hos mennesker kan vi se at disse musklene er aktive i form av gåsehud. Men siden vi praktisk talt har mistet pelsen vår, har denne funksjonen liten nytte i dag.

Den sære menneskekroppen

Blindtarmsvedhenget

I dagligtalen blir ofte ordet blindtarm feilaktig brukt om blindtarmsvedhenget (som sitter ytterst på blindtarmen). Vedhenget var trolig et spesialområde for fordøyelse av cellulose – kostfiber – den gang dietten vår hovedsakelig besto av planter. Blindtarmbetennelse kan forekomme, som ofte fører til at vedhenget må fjernes.

En studie fra 2007 fant at blindtarmvedhenget muligens også har tjent som en mulig havn for gunstige tarmbakterier, ifølge Helsenett. Men på grunn av de gode hygieniske levevilkårene i dag vil fjerning av vedhenget ikke føre til helseproblemer.

10 tullete kroppsdeler

Kroppshår

Øynebrynene hindrer svette fra å renne ned i øynene, og ansiktshår hos menn spiller kanskje en rolle i valget av seksualpartner, men mesteparten av håret på menneskekroppen har tilsynelatende ingen funksjon.

Her produserer du 23.000 liter spytt

Muskel i fotsålen

Muskelen kalt musculus plantaris var trolig nyttig da vi brukte føttene til å gripe om ting med. I dag er denne muskelen fraværende hos ni prosent av befolkningen.

Disse skoene bør du unngå

Ekstra par med ribbein

Våre nære slektninger, sjimpansene og gorillaene, har 13 par ribbein. De fleste av oss har bare 12 – åtte prosent har imidlertid dette ekstra settet.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

Mannlig livmor

Ved prostatakjertelen har menn etterlevninger av et underutviklet kvinnelig kjønnsorgan.

Hvordan skal penis være?

Fem tær

Mens apekatter bruker alle sine tær når de skal gripe og klamre seg til greiner, benytter vi mennesker hovedsakelig bare storetåa for å holde balansen når vi går.

Disse skoene bør du unngå

Kvinnelige sædledere

Det som utvikler seg til å bli sædledere hos guttefostre, blir hos jenter bare en fortykket, unyttig streng (epoophoron) ved eggstokkene.

Jenters kjønnsorgan er også forskjellige

Bukmuskel (musculus pyramidalis)

Dette er en trekantet, pungaktig liten muskel som er festet til skambeinet. Det kan være restene etter forfedre som en gang var pungdyr.

Den sære menneskekroppen

Halebein

Dette er alt som er igjen av halen menneskene en gang hadde. Den har ikke lenger noen praktisk funksjon, og kan opereres bort ved kroniske smerter. Våre forfedre brukte trolig halen til å holde balansen og for å kommunisere. Dette behovet falt imidlertid bort da vi reiste oss opp fra alle fire, og begynte å gå på to bein.

Test deg selv: Hva kan du om kroppen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer