Rune fikk sjokkbeskjed fra UIlensaker kommune:

200 000 kroner i do-gebyr

At en nyoppusset do skulle påføre ham et gebyr på over 200 000 kroner, hadde Rune Akselsen aldri drømt om. I siste liten oppdaget han faren som truet.

KUNNE BLITT SVINDYRT: Dette toalettet kunne ha kostet Rune Akselsen mer enn 200 000 kroner i kommunale gebyrer - hvis han ikke raskt hadde tatt affære. Foto: Privat
KUNNE BLITT SVINDYRT: Dette toalettet kunne ha kostet Rune Akselsen mer enn 200 000 kroner i kommunale gebyrer - hvis han ikke raskt hadde tatt affære. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rune Akselsen er fortsatt i sjokk over gebyret på over 200 000 kroner som han nesten fikk i posten - på grunn av en nyoppusset do i en låve.

Da det gikk opp for ham hva gebyret ville bli, var han kjapp til å trykke på stoppknappen.

- Da jeg hørte hva kommunen skulle ta i tilknytningsgebyr, ba jeg min rørlegger koble fra rørene. Kommunen får ikke ei krone av meg, sier Akselsen til nettavisa Mitt Jessheim.

- Dette må være Europas dyreste toalett, sier Akselsen til Mitt Jessheim.

Trykket på stopp-knappen

For et år siden kjøpte Akselsen et nedlagt småbruk mellom Jessheim og Kløfta. Planen var å leie ut låven som lager, slik tidligere eiere har gjort.

Men han ville gjerne tilby et toalett, for dem som leide lagerplass av ham. En gammel do sto der allerede, men behøvde modernisering.

- Doen har stått der siden lenge før min tid, sier Akselsen til Dagbladet.

At avgiften for doen i lagerlokalet ville havne på over 200 000 kroner, forteller han at han fikk vite ved en tilfeldighet.

- Hun jeg snakket med i kommunens gebyravdeling sa at «du vet vel at da må du koble på hele bygget?»

- HORRIBELT: Tidligere Frp-ordfører i Ullensaker Tom Staahle synes gebyrnivået i kommunen er horribelt. Foto: Fremskrittspartiet
- HORRIBELT: Tidligere Frp-ordfører i Ullensaker Tom Staahle synes gebyrnivået i kommunen er horribelt. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

Da sa han fra om at han ville koble bygget fra vann- og avløpsnettet.

- Jeg fikk aldri regningen fysisk i posten, på grunn av dialogen med kommunens gebyravdeling i forkant, forteller Akselsen.

- Strider mot logikk

Det astronomiske gebyret skyldes praksisen i Ullensaker kommune: Der er det størrelsen på bygget som avgjør gebyret.

Og låven med Akselsens toalett, er på nesten 1000 kvadratmeter.

- Det strider mot all logikk. Gebyret for mitt ene toalett, er like høyt som om jeg skulle hatt en haug med leieboere!, sier Akselsen.

Han sier at det ikke er vanskelig å unngå en skyhøy tilknytningsavgift, hvis man bare blir klar over faren i tide.

- Hvis jeg hadde satt toalettet i et eget, bittelite hus, ville jeg bare måtte betale gebyr for det lille huset, sier Akselsen.

Nå er han glad for å ha sluppet unna.

Bet i gresset

At ikke alle har vært like heldige som Akselsen, får Dagbladet bekreftet av Ullensaker kommune.

«Ullensaker har hatt et par saker med større virksomheter de senere årene, hvor tilknytningsgebyret har blitt påklaget. Klagene har ikke fått medhold i kommunens folkevalgte klageorgan», skriver kommunen i en e-post til Dagbladet.

Ifølge kommunen er deres metode den «vanlige og anbefalte måten å beregne gebyret på».

«Vi kjenner ikke til noen vanlig praksis rundt dette i andre kommuner», skriver enhetsleder vann og avløp Ingrid Aarre Daae til Dagbladet.

- Viser galskapen

Hun opplyser at satsene vedtas årlig av kommunestyret.

«I Ullensaker har vi en høy utbyggingstakt med mye nybygging. Relativt høye satser for tilknytningsgebyrer bidrar til å holde årsgebyrene for innbyggerne nede», skriver Ingrid Aarre Daae.

Men også internt blant kommunens politikere kritiseres de høye avgiftene.

Ifølge Mitt Jessheim synes tidligere Frp-ordfører Tom Staahle det er «horribelt» at kommunens gebyrer er så høye.

- Dassen illustrerer jo galskapen. Det har vært en diskusjon som går på dette med selvkost på gebyrer i Ullensaker og i andre kommuner. Vi ser at disse har økt drastisk de siste årene, sier Staahle til nettavisa. Han oppgir gebyrøkningen til 22-23 prosent.

Kommunen: - Slipper

Rune Akselsen har denne teorien om hvorfor ikke flere gjør som ham, og dropper å koble på store bygg med liten vannbruk til kommunens vann- og avløpsanlegg.

- I forprosjektet tenker de ikke på at det er en felle de kan gå i, og når de har bygget ferdig, må de kanskje bare innse at de kunne ha vært smartere.

- Hva kommer du til å gjøre nå?

- Jeg må bare koble toalettet fra. Etter hvert kan jeg kanskje sette opp et eget, frittstående hus for toalettet, eller si til dem som leier av meg at de får dra på bensinstasjonen.

Ullensaker kommune bekrefter at de har avklart med Akselsen at han kan koble lagerbygget fra det kommunale vann- og avløpsnettet.

«På denne måten unngår han tilknytningsgebyr for dette bygget. Vi avventer nå tilbakemelding fra Akselsen på at frakoblingen er foretatt. Han har foreløpig ikke mottatt noen faktura fra kommunen», heter det i en e-post fra kommunen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer