200.000 kroner mindre i låneutgifter

Flytter du lånet til Statens pensjonskasse, blir lånet mye billigere.

LAV RENTE: Boliglånsrenten til Statens pensjonskasse ligger godt under rentene til standard boliglån. Men bare de med jobb i staten har mulighet til å bli kunder. Foto: COLOURBOX.COM
LAV RENTE: Boliglånsrenten til Statens pensjonskasse ligger godt under rentene til standard boliglån. Men bare de med jobb i staten har mulighet til å bli kunder. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boliglån er for mange en utgift som spiser opp en stor del av budsjettet hver måned. For en rekke nordmenn kan disse utgiftene kuttes betraktelig - men det avhenger av at de er ansatt i staten.

Ved å flytte boliglånet til Statens pensjonskasse (SPK) kan man nemlig spare flere hundre tusen kroner i løpet av nedbetalingsperioden.

Slik får du billigere boliglån på egenhånd

375.000 nordmenn kan bli kunder

Per i dag er det 79.500 som har boliglån gjennom Statens pensjonskasse. I tillegg er det svært mange som kan bli kunder.

LÅN? På Statens pensjonskasses nettsider kan du sjekke om du kan bli kunde. Foto: ILLUSTRASJON
LÅN? På Statens pensjonskasses nettsider kan du sjekke om du kan bli kunde. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer


- Pr. 30. april hadde vi 79.500 lånekunder, som tilsvarer cirka 17,5 prosent av de låneberettigede. Rundt 375.000 kan søke om lån, som ikke har det i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Sol Daler Stafsnes til Dinside.

Hovedårsaken til at disse 375.000 bør vurdere å ta opp lån eller flytte et eksisterende lån til Statens pensjonskasse, er at boliglånsrenten ligger et godt hakk under bankenes renter.

Se hvor gunstig rentene er etter at bankene justerte dem ned

Dagens effektive rente i pensjonskassa er på 2,795 prosent, mens de fleste bankene tilbyr renter på mellom 3,5 og 4 prosent på standard boliglån i disse dager. Eksempelvis er DNBs beste effektive rente for tradisjonelle boliglånskunder 3,77 prosent.

Vær samtidig obs på at for eksempel medlemskap i enkelte organisasjoner, boliglån for unge og andre lån med spesielle betingelser, kan gi deg gunstig rente.

Men hvor mye sparer man egentlig på å flytte over lånet?

8.000 i året

Vi har sett nærmere på hvor mye det lønner seg å flytte over et boliglån på 1,7 millioner, fra en bank med rente på 3,5 prosent, til Statens pensjonskasse.

Per måned vil man betale følgende i henholdsvis SPK og en vanlig bank:

 • Lån i SPK med dagens rente: 7.835 kroner
 • Lån i bank med rente på 3,5 prosent: 8.530 kroner
 • Forutsetninger for sammenligningen: Annuitetslån på 1,7 millioner med 25 års løpetid og månedlige terminer, inkludert termingebyr. Boligens verdi: 2,5 millioner. Eksempelet tar utgangspunkt i en og samme rente for hele låneperioden.

  I løpet av et år vil boliglånet fra Statens pensjonskasse komme på 94.020 kroner totalt, mens det kommer på 102.360 kroner med 3,5 prosent rente.

  Forskjellen er på 8.340 kroner i året, eller 208.500 kroner i løpet av 25 år, forutsatt at renteforskjellen holder seg stabil.

  Lang behandlingstid

  Til tross for store summer å spare, er det enkelte ulemper med den statlige løsningen.

  SPK kan blant annet ikke tilby finansieringsbevis eller mellomfinansiering. Løsningen blir da å benytte tradisjonell bank inntil kjøp og salg av bolig er gjennomført, og deretter refinansiere hos SPK.

  I tillegg har de relativt lang behandlingstid sammenlignet med tradisjonelle banker.

  Ifølge deres nettsider er behandlingstiden på boliglån til kjøp av bolig er fire uker, mens behandlingstiden for refinansiering og oppussing er rundt ti uker. Dette skal skyldes stor pågang.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer