Ferie 2019

2019 gir full feriepott - men deretter går det bare nedover ...

Det er bare å glede seg over 2018 og 2019: Neste gang du får full uttelling for «ekstrafri» på hellig- og høytidsdager blir i 2024!

DET ER BARE Å GLEDE SEG: 2019 blir det siste året hvor du får full uttelling for ekstra fridager på hellig- og høytidsdager på mange, mange år: Neste gang blir i 2024! Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DET ER BARE Å GLEDE SEG: 2019 blir det siste året hvor du får full uttelling for ekstra fridager på hellig- og høytidsdager på mange, mange år: Neste gang blir i 2024! Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ferieåret 2018 har virkelig vært eksepsjonelt med tanke på ekstra fri som du får i løpet av året i form av høytids- og helligdager:

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år, og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

Og 2018 har vært et gullår i så måte, med full pott og 10 eller 12 fridager.

Og du får faktisk også full pott i 2019.

Etter det går det bare nedover, når vi har lagt 2019 bak oss, så må vi nemlig helt til 2024 før vi får full pott på feriedagene igjen.

Slik makser du ferieåret 2019 best

Er du smart med tanke på hvordan du velger å ta ut feriedager i løpet av året, kan du få lengre, sammenhengende ferieperioder kun ved ta ut noen få feriedager.

Trikset er selvsagt å ta ut feriedager i forbindelse med høytids- og helligdagene i påska, i mai og juni eller rundt jul.

Med smart planlegging av feriedagene i 2018, kunne du for eksempel få elleve dagers juleferie kun ved å ta ut to eller tre feriedager i romjula, og tre dager forutsetter da at du har halve arbeidsdager jul- og nyttårsaften.

Neste jul, i 2019, ser det slik ut:

Da faller julaften på en tirsdag, og da er det fri både onsdag og torsdag, samt eventuelt nyttårsaften og 1. nyttårsdag påfølgende onsdag.

I 2019 kan du altså få 12 dager sammenhengende fri kun ved å ta ut tre eller fire feriedager, avhengig av om din arbeidsgiver gir alle ekstra fri julaften og nyttårsaften, eller om du har halv arbeidsdag de dagene.

Til sammenlikning kunne du i år få elleve dagers juleferie kun ved to eller tre feriedager i romjula.

Dersom du strekker ferien ut hele nyttårsuka, ser du på 16 dagers sammenhengende fri, mot kun fem eller seks feriedager. Dette er samme regnestykket som for jula 2018.

Andre smarte tidspunkt å ta ut ferie på, med tanke på å få mest ferie for færrest mulig fridager, er påska og i mai:

Slik makser du ferien 2019 best:

Her er noen smarte tidspunkt å ta ut noen ekstra feriedager på jobben:

#1: Maks påskeferien: Ta ut sju feriedager og få 16 dager sammenhengende fri.

#2: Maks langhelg 1. mai: Ta ut to feriedager torsdag 2. mai og fredag 3. mai og få fem dagers langhelg 1. til 5. mai.

#3: Maks langhelg rundt Kristi Himelfart i mai: Himmelspretten er på torsdag 30. mai, og tar du fri fredag 31. mai, får du fire dager sammenhengende fri kun ved å ta ut én feriedag.

#4: Maks jule- og nyttårsferien 2019/20: Få 12 dager sammenhengende fri ved å ta ut tre eller fire feriedager, eller gå for 16 dager ferie over jul og nyttår kun ved hjelp av fem eller seks feriedager.

Husk at arbeidsgiver kan ha regler for når og hvor mye av feriedagene som avvikles om sommeren.

Dette er høytids- og helligdagene i 2019

1. nyttårsdag: Tirsdag 1. januar

Påsken: Skjærtorsdag 18. april, langfredag 19. april, 2. påskedag mandag 22. april.

1. mai/arbeidernes dag: Onsdag 1. mai

17. mai: Faller på en fredag

Kristi himmelfartsdag: Torsdag 30. mai

2. pinsedag: Mandag 10. juni

Jula 2019: Julaften faller på en tirsdag, 1. juledag er en onsdag, 2. juledag er en torsdag

Nyttår 2019/2020: Nyttårsaften er en tirsdag, 1. nyttårsdag en onsdag (men da er vi selvsagt over i ferieåret 2020).

Verdt å merke sg fremover, er at det er skuddår i 2020, som vi si at vi får en ekstra dag i februar og at høytids- og helligdagene som er på en fast dato og som vanligvis forskyves med en dag i uka hvert år, vil forskyve seg to dager.

Det betyr at 1. mai i 2020 blir på en fredag og 17. mai 2020 blir på en søndag. Julaften og nyttårsaften 2020 blir på en torsdag - og du mister da «ekstrafri» på 2. juledag, fordi denne da vil falle på en lørdag i 2020.

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Men, alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september.

Og, når du får ferie skal avklares seinest to måneder før ferien.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for feriedagene som ikke er avviklet.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring. Og, du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen, fordi du var syk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer