Etteroppgjør for uføretrygd

21 000 får denne regninga

Nav har nå foretatt etteroppgjør for 378 544 uføretrygdede.

ETTEROPPGJØR: Nav har begynt å sende ut etteroppgjør for uføretrygd. Det betyr at noen trygdemottakere får betalingskrav, mens andre får penger tilbake. Foto: Morten Holm / NTB
ETTEROPPGJØR: Nav har begynt å sende ut etteroppgjør for uføretrygd. Det betyr at noen trygdemottakere får betalingskrav, mens andre får penger tilbake. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Hvis du mottar uføretrygd fra Nav, blir det beregnet og utbetalt ut ifra hvor mye inntekt du har oppgitt å ha ved siden av.

Viste skatteoppgjøret for 2021 at du tjente mer eller mindre enn beregningen som er brukt for uføretrygda, vil du enten få et krav om tilbakebetaling eller motta en etterbetaling fra Nav.

Dette er det som utgjør etteroppgjøret Nav gjennomfører i år, hvor de kontrollerer inntektsopplysningene i skatteoppgjøret for å se om du har mottatt riktig beløp.

13 000 uføretrygdede får etterbetaling

Bente Thori-Aamot, seksjonssjef NAV, forklarer til DinSide at det er foretatt for 378 544 uføretrygdede hittil i år.

Etteroppgjøret for 2021 viser følgende tall:

21 285 uføretrygdede har fått varsel om tilbakekreving - med et gjennomsnittlig beløp på litt over 25 000 kroner.

Det er også 13 720 personer som har fått varsel om etterbetaling - med et gjennomsnittlig beløp på over 12 000 kroner.

- Tilbakekrevingsbeløpene er ikke endelige tall, fordi enkelte inntekter kan holdes utenfor etteroppgjøret, skriver Thori-Aamot videre.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Utbetales som engangssum

Viser beregningen at du har fått for lite utbetalt, får du et brev om etterbetaling - og videre vil du få beløpet utbetalt som en engangssum fra Nav.

Får du beskjed om at du må betale ekstra som følge av etteroppgjøret for uføretrygd, har du frist på tre uker for å komme med eventuelle innsigelser eller nye opplysninger - deretter blir vedtaket iverksatt etter fire uker.

Tilbakebetalingen kan skje enten ved at du betaler tilbake hele beløpet på én gang, eller ved trekk om du fortsatt mottar en løpende ytelse.

Du kan også be om høyere trekk om du ønsker raskere tilbakebetaling.

Besøk Nav.no for mer informasjon om etteroppgjøret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer