Antall uføretrygdede i Norge øker:

2.100 flere ble uføre­trygdet i tredje kvartal

Over 334.000 personer var uføretrygdet ved utgangen av september. Det er en økning på 2.100 personer, men andelen trygdede holder seg stabil.

NYE TALL: Én av ti voksne nordmenn er uføretrygdet, viser tall fra Nav. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
NYE TALL: Én av ti voksne nordmenn er uføretrygdet, viser tall fra Nav. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser tall for tredje kvartal fra Nav. I alt 9,8 prosent av befolkningen i alderen 18 til 67 år er uføretrygdet. Det er samme andel som ved utgangen av andre kvartal.

Det har vært en økning i alle fylker det siste året, bortsett fra i Troms som har hatt en nedgang.

Størst andel i Østfold

I Østfold er andelen uføre 14,4 prosent, mens andelen i Oslo er 5,4 prosent.

– Lokale arbeidsmarkedsforhold, alderssammensetning og ulikt utdanningsnivå forklarer mye av den geografiske variasjonen i antall uføre, sier Vågeng.

I diagrammet under ser du hvordan dette er fordelt per fylke. Den lyseblå stolpen angir hva andelen antas å ha vært dersom alderssammensetningen i fylkets befolkning hadde vært lik som i resten av landet:

2.100 flere ble uføre­trygdet i tredje kvartal

Flere unge uføre

Sammenlignet med for ett år siden har det vært en økning i uføreandelen i alle aldersgrupper fra 20 til 59 år. Det har vært en nedgang blant personer over 60 år, og andelen er stabil for 18-19-åringer.

Men i aldersgruppen 20-29 har økningen vært ganske markant – bare i løpet av ett år har antall unge uføre fra 18-29 steget med 13,7 prosent, og da spesielt blant 25-29-åringene:

2.100 flere ble uføre­trygdet i tredje kvartal

– Veksten i antall uføre er forventet, og vi venter også en videre vekst fremover. Utviklingen må ses i sammenheng med befolkningsvekst, aldringen av befolkningen og endringer i regelverket for arbeidsavklaringspenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Vel 10 prosent av de uføretrygdede, 34.500 personer, er født i utlandet.

Fra begynnelsen av 2018 ble tiden man kan motta arbeidsavklaringspenger innskrenket. En del av økningen i uføretrygdede skyldes denne endringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer