218.000 nordmenn er registrert på listen over dårlige betalere

Og 41-åringene topper listen over dårlige betalere, viser tall fra analyseselskapet Experian.

Mann, 41 år, fra Oslo, med lønn under snittet? Mange som sliter med betalingsanmerkninger faller under disse kategoriene. Foto: Per Ervland, Colourbox.com/Kim Jansson
Mann, 41 år, fra Oslo, med lønn under snittet? Mange som sliter med betalingsanmerkninger faller under disse kategoriene. Foto: Per Ervland, Colourbox.com/Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjønn: Mann
Alder: 41 år
Inntekt: 174.976 kr
Kommune: Oslo

De fire punktene over summerer opp kjennetegnene ved en dårlig betaler.

For det er nemlig menn i begynnelsen av 40-årene, med en inntekt under gjennomsnittet, og som bor i de store kommunene i Norge, som topper statistikken over dårlige betalere.

Det viser januar-barometeret fra analyseselskapet Experian.

Hva er en dårlig betaler?

Per januar 2011 er det rundt 218.000 dårlige betalere i Norge. En dårlig betaler defineres av om vedkommende er registrert med én eller flere betalingsanmerkninger.

Det er først og fremst mennene som trekker tallene oppover. Drøyt 140.000 menn skylder mer enn 24 milliarder kroner for ubetalte regninger.

Til sammenlikninger det under 79.000 kvinner som har betalingsanmerkninger, og disse kvinnene skylder «bare» 5,8 milliarder kroner til sammen.

Dette er forsåvidt ikke så overraskende, fordi norske menn har dominert statistikken over dårlige betalere i flere år. Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR har begrunnet forskjellene med at menn er mer villige til å gamble med økonomien.

- Menn er mer risikovillige, og veldig ofte lykkes de, mens andre ganger kan de gå på en skikkelig smell og komme inn i økonomiske problemer, sier Sodefjed Jørgensen.

Statistikken fra Experian viser også at det er personer født mot slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet som topper statistikken over de som sliter med å betale regningene sine. Det vil si personer som er rundt 40 år i dag.

Trenden er klar. Andelen personer med betalingsanmerkninger er størst for personer født mot slutten av 1960-tallet eller begynnelsen av 1970-tallet. Foto: DinSide/Experian
Trenden er klar. Andelen personer med betalingsanmerkninger er størst for personer født mot slutten av 1960-tallet eller begynnelsen av 1970-tallet. Foto: DinSide/Experian Vis mer


Halden og Oslo på versting-toppen

Landets tre største byer, Oslo, Bergen og Trondheim topper statistikken over hvor det finnes flest dårlige betalere, og det er kanskje ikke så overraskende med tanke på innbyggertallene på disse stedene.

Korrigerer vi antallet i henhold til hvor mange som bor på de forskjellige stedene, er det helt andre plasser i Norge som topper statistikken.

Halden kommer dårligst ut, der 7,8 prosent av befolkningen ikke har gjort opp for seg, per januar 2011. Deretter følger Alta, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Drammen, Sandefjord, Ringsaker, Ringerike og Skien. I alle disse stedene er 7 prosent eller mer av innbyggerne registret som dårlige betalere.

KommuneAndel dårlige
betalere per sted
Halden7,8 %
Alta7,7 %
Kongsvinger7,6 %
Moss7,6 %
Sarpsborg7,5 %
Drammen7,3 %
Sandefjord7,1 %
Ringsaker7,1 %
Ringerike7,1 %
Skien7,0 %



>> Se hele listen her

Den verste måneden

Det er mulig at nordmenn sprenger feriebudsjettene sine i juli, for bare noen måneder senere går antallet inkassosaker som fører til betalingsanmerkninger kraftig opp.

Tall fra 2003 til 2009 viser at september er den aller verste måneden i året hva betalingsanmerkninger gjelder. I snitt er det blitt registrert nær 44.000 anmerkninger hvert år i denne måneden.

Juli, august og desember er de tre månedene der det er blitt registret færrest anmerkninger de siste årene.

Tabellen viser antall betalingsanmerkninger fordelt på årets 12 måneder. Tallene er gjennomsnittet fra 2003 til 2010.  Foto: DinSide/Colourbox
Tabellen viser antall betalingsanmerkninger fordelt på årets 12 måneder. Tallene er gjennomsnittet fra 2003 til 2010. Foto: DinSide/Colourbox Vis mer


Husk at julehandelen ikke slår inn på statistikken før noen måneder senere, siden det tar litt tid fra handelen blir gjort, til personen får purring og inkassovarsel, og til slutt eventuelt inkasso og betalingsanmerkning. Likevel viser statistikken at det ikke er noen kraftig vekst i antall betalingsanmerkninger som følge av julehandelen.

- Det er ingen markant vekst i betalingsanmerkninger etter juletider. Er man en dårlig betaler, er man det uavhengig av årstid, har analytiker Knut Jacobsen i Experian uttalt til DinSide.

Slik løser du problemene

Har du fått én eller flere betalingsanmerkninger, bør du ta affære så fort som mulig. Betalingsanmerkninger vil forfølge deg så lenge du ikke betaler pengene du skylder, og vil gi problemer for deg, for eksempel om du har lyst til å få deg lån. Sodefjed Jørgensen i DNB NOR har uttalt at personer med slike anmerkninger får det vanskelig å fungere som andre mennesker i dagens samfunn:

- Man utestenges fra å være en vanlig aktør i samfunnet, og det blir helt nødvendig å rydde opp, sier hun.

Heldigvis er det ikke slik at betalingsanmerkninger følger deg livet ut. Oppskriften for å kvitte seg med stempelet som dårlig betaler, er rett og slett å betale regningene dine.

Inkassoselskapet Conecto har satt opp seks punkter for deg som trenger å få økonomien din på rett kjøl igjen:

1. Åpne konvolutten. Mange med betalingsproblemer utvikler «vinduskonvolutt-syken», der nye purringer bare legges til side uten å bli åpnet. Det fungerer dårlig – du må ta tak i problemet.

2. Kan du ikke betale ved forfall? Ta kontakt med inkassobyrået med en gang. Hvis du viser evne og vilje til å gjøre opp for deg, finner dere som regel en løsning.

3. Prioriter inkassogjeld. Inkassogjelden blir dyrere jo lenger du utsetter den. Kontakt andre kreditorer før deres regninger forfaller, for å se om du kan få utsettelse eller mulighet til å dele opp summen i mindre avdrag. Skaff deg oversikt over økonomien din.

4. Svært mange inkassosaker skyldes forbruksgjeld. Finn ut hvilke utgifter som er nødvendige, og hvor du kan kutte.

5. Gjør opp før saken havner i rettsystemet. Å få et inkassokrav er dyrt, men å havne i namsretten er enda verre. Der kan du i verste fall få en kjennelse om tvangssalg av eiendelene dine.

6. Ikke ta opp nye lån for å dekke gammel gjeld.
Ny gjeld løser ikke årsaken til dine økonomiske problemer.

  • PÅMINNELSE: Har du ikke betalt denne regningen, bør du gjøre det men en gang, ellers kan det bli dyrt. Veldig dyrt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer