23.000 kroner pr. kilometer

En kilometer kortere reisevei til jobben forsvarer at du betaler 23.000 kroner mer for boligen.

Publisert

Boligprisene er høyest i Oslo, Bærum, Tromsø og Bodø. Men man skal ikke langt utenfor byene før boligprisene faller markant. En lignende villa som den som koster fire millioner kroner i Oslo kan kjøpes for en drøy million på vakre Ringerike, 50-60 kilometer fra Oslo sentrum.

Og det går faktisk an å regne på om det er lønnsomt å flytte ut av byen og kjøpe et billigere hus. Eller omvendt - flytte til byen og kjøpe et dyrere hus.

Tidskostnad

Alle vet at arbeidsgiveren betaler for tiden din, men hvor lav måtte inntekten være for at du ga avkall på å jobbe en time til og heller ble hjemme? Hva er den tiden du ikke arbeider verdt?

Det er en smaksak, sier du kanskje. Men det finnes gode måter å beregne det på. Det ble midt på 90-tallet også gjort et stort, ufrivillig eksperiment i Trondheim som kom til å gi gode svar på hvor høyt folk verdsatte tiden. På den nye motorveien mellom Ranheim og Hommelvik ble det krevd inn bompenger. Men du kunne stadig kjøre gratis på gamleveien. Ved målinger kunne man se hvor mye tid folk sparte på å betale på nyveien fremfor å kjøre gamleveien. Man fikk et nøyaktig uttrykk for hvor høyt folk verdsatte tiden sin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer