25,7 prosent dyrere å fly

Økte transport- og bensinpriser trekker opp konsumprisindeksen for juni.

Publisert
Sist oppdatert

Gjelden vår øker også, om enn mindre enn før. Dette viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Bensinpriser trekker opp

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,2 prosent fra mai til juni 2008. Det siste året har KPI gått opp med 3,4 prosent.

Det var særlig økte priser på varer og tjenester til transport som bidro til oppgangen i juni. Priser på drivstoff og smøremidler økte med 2,8 prosent, mens prisene på flybilletter steg med hele 25,7 prosent, etter en nedgang i mai. Flybilletter til utlandet trakk opp. Prisen på pakketurer gikk også opp, naturlig nok, i forkant av ferien.

Det siste året er det økte energipriser som har trukket opp konsumprisindeksen; elektrisitet, fyringsolje og annet brensel har blitt 17,5 prosent dyrere, mens drivstoff og smøremidler er 12,7 dyrere.

Når det er sagt. Vi bruker ikke mer på bensin nå enn vi gjorde for ti år siden. Snittprisen på bensin og diesel har gått opp med 55 prosent, men lønningene ligger ikke langt unna: de har steget med i underkant av 50 prosent, men dette før årets lønnsoppgjør er tatt med i beregningen.

Matvarepriser (!) og salgsvarer trekker ned

Faktorer som trekker i motsatt retning er sesongvarer og salg. Tidlig sommersalg og tilbud førte til et prisfall på klær på 2,8 prosent. Matvareprisene falt faktisk 0,9 prosent, grunnet lavere priser på norske grønnsaker som nå er i sesong, men her er det ventet prishopp etter første juli. Prisen på møbler og audiovisuelt utstyr gikk også ned i juni.

Det siste året er det billigere klær og audiovisuelt utstyr som har bremset veksten i konsumprisindeksen.

Disse varene blir bare billigere

Mindre gjeldsvekst

Samtidig med at prisene går opp, øker gjelden - dog ikke så mye som de foregående månedene. Husholdningenes gjeldsvekst faller jevnt og trutt, og lå i mai på 10,3 prosent mot 10,9 i april og 11,9 i mars, ifølge SSB. Publikums samlede bruttogjeld økte 15,5 prosent fra april 2007 til april 2008, mens tilsvarende vekst mars til mars lå på 16 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer