2.580 for NRK-lisensen i 2012

Skal dekke rettigheter til sportssendinger og AFP-ordning for de ansatte.

OPP 95 KRONER: Hvor mange som vil slite med å betale lisensen i 2012, gjenstår å se. Så langt i år har det blitt sendt ut 89.700 betalingskrav fra Statens Innkrevingssentral. Foto: DinSide
OPP 95 KRONER: Hvor mange som vil slite med å betale lisensen i 2012, gjenstår å se. Så langt i år har det blitt sendt ut 89.700 betalingskrav fra Statens Innkrevingssentral. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med fremleggingen av Statsbudsjettet for 2012, foreslår kulturdepartementet å øke kringkastingsavgiften i 2012 med 95 kroner.

Sportsrettigheter og AFP

Dette betyr at den totale avgiften kommer på 2.580 kroner, mot dagens lisens på 2477,52. Dette tilsvarer en økning på 4,1 prosent, dersom Stortinget vedtar den foreslåtte økningen.

Økningen skal ifølge Regjeringen dekke ordinær lønns- og prisvekst. Dessuten hevder de at den vil dekke følgende satsninger, som du som tv-titter altså skal finansiere:

Økte rettighetskostnader til sportssendinger, som sommer-OL i London, videre utbygging av DAB-nettet og utgifter til ny AFP-ordning.

Regjeringen sier videre at lisensøkningen skal legge til rette for at NRK kan opprettholde sin sterke posisjon i et utfordrende mediemarked.

Les også: Så mye sparer du på å droppe lisensen

Mange sliter med lisensen

Om tv-titterne vil takle økningen i lisensen, vil vi måtte vente til neste år å få se. Det som derimot er tydelig, er at stadig flere har slitt med nettopp dette de siste årene.

Det er Statens Innkrevingssentral som purrer på regninger fra staten, dermed også kringkastingsavgiften.

Tall fra innkrevingssentralen viser at det i 2010 ble det sendt ut totalt 190.200 krav til 120.000 personer og foretak. Til sammenlikning ble det sendt ut 149.400 krav til 92.600 personer og foretak i 2005, og antallet har økt hvert år siden.

Toppåret for utsendte krav grunnet ubetalte NRK-lisenser i denne femårsperioden var 2008. Dette året gikk NRK-lisensen opp med 85 kroner, eller 4,4 prosent.

Om Kringkastingsavgiften:
Kringkastingsavgiften er en lovpålagt offentlig avgift, som den som har fjernsynsmottaker er pliktig å betale. Plikten til å betale kringkastingsavgift er uavhengig av hvilken fjernsynsmottaker du har, og hvilke kanaler du velger å se på.

Stortinget har fastsatt at kringkastingsavgiften skal kreves inn og tilfalle NRK. Rundt 95 prosent av NRKs inntekter kommer fra lisensen. I 2010 utgjorde lisensinntektene 4,5 milliarder kroner.

Kringkastingsavgiften er fordelt på to terminer per år: Lisenstermin 1 gjelder for perioden 1. januar til 30. juni, med forfallsdato 31. januar. Lisenstermin 2 gjelder for perioden 1. juli til 31. desember, med forfallsdato 31. juli.

Kilde: nrk.no

Les også: Så mye sparer du ved å droppe lisensen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer