28 - et hellig tall

Visste du at 28 er et fullkomment tall? Til glede for nye lesere, presenterer vi her en velskrevet begunnelse for at vi bruker nettopp denne skattesatsen på alminnelig inntekt.

28 - et hellig tall
Publisert
Sist oppdatert

Professor i sosialøkonomi ved Aanund Hylland ved UiO forklarte skattesatsen "28" på allminnelig inntekt på en uforliknelig måte i 1993, da han ledet det offentlige utvalget som skulle utrede den samfunnsmessige rollen for private pensjonsordninger. Hans oppdragsgiver, Kongen og regjeringen, har tydeligvis gitt ett og annet signal om at satsen 28 prosent ikke skulle være tema for utvalget.

Et fullkomment tall!

Sakset fra NOU 1994:6 om private pensjonsordninger:

"Imidlertid oppfatter vi det som i strid med vårt mandat å fremme forslag som forutsetter vesentlige endringer i skattesatsene. Vi skal ifølge mandatet legge til grunn at prinsippene i skattereformen av 1992 ligger fast. De nøyaktige satsene, så som 28 pst. skatt på alminnelig inntekt, kan vanskelig sies å være en del av «prinsippene» for reformen, selv om man noen ganger kan få inntrykk av at denne satsen har fått en nærmest hellig status.

Det har kanskje sammenheng med at 28 er et fullkomment tall. Begrepet ble innført og studert av greske tallmystikere i antikken, og definisjonen er at tallet er lik summen av sine ekte divisorer, 28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14. De øvrige fullkomne tallene under 1000 er 6 og 496, som knapt kommer på tale som skattesatser."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.