Priser på apotek i Sverige vs Norge

3 av 4 apotekvarer billigere i Sverige

Men av de norske apotekene er det ett som skiller seg klart ut prismessig.

BILLIGERE: Tar du turen over grensa, kan det være lurt å ta turen innom apoteket. Men ikke alt er billigere i Sverige. Foto: Pål Joakim Pollen
BILLIGERE: Tar du turen over grensa, kan det være lurt å ta turen innom apoteket. Men ikke alt er billigere i Sverige. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke tok vi turen til Nordby Shoppingcenter og samlet inn over 200 dagligvarepriser på Maxi Mat, som vi sammenlignet med prisene i norske butikker.

I snitt var prisene nesten 52 prosent høyere i Norge, og 178 av de 201 varene vi sjekket prisen på var billigere i Sverige.

Du kan se hele pristesten her:

Skjønt, det var ikke bare matbutikken vi besøkte. Vi tok også turen noen meter borti gangen og innom Apotek Hjärtat, ett av tre apotek som ligger i samme kjøpesenter. Der sjekket vi prisene på 24 produkter (vel 25, men ormekuren for katter var reseptbelagt i Norge).

Tre norske apotekkjeder

Dem sammenlignet vi med norske priser. Som representant for Norge valgte vi den laveste prisen vi fant hos tre store apotekkjeder: Apotek1, Boots og Vitusapotek.

Og det skal sies: På nesten alle produktene de hadde i sortimentet, var det Apotek1 som hadde de laveste, norske prisene. Det fordrer imidlertid at du bestiller på nett og velger klikk og hent - apotekkjeden oppgir selv at prisen på nett og i fysisk butikk kan variere, men du får nettprisen om du gjør det på den måten.

Vi har med andre ord ikke sett på prisen hos rene nettapotek, som på mange av produktene kan være enda lavere. Grunnen til det er at du som regel da må påregne fraktkostnader og venting på postgangen, som hjelper lite om poden har feber akkurat nå.

Ovesterin Vagitorier er over 60 prosent dyrere i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen
Ovesterin Vagitorier er over 60 prosent dyrere i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her er prisene

Vi har like gjerne samlet alle prisene i én tabell denne gangen, i utgangspunktet noenlunde gruppert på varetype og deretter sortert alfabetisk, men du står fritt til å trykke på kolonneoverskriftene for å sortere dem annerledes.

For å spare litt på plassen har vi oppgitt de svenske prisene i norske kroner, omregnet med en kurs på 99,02, som var kursen hos Norges bank på ettermiddagen torsdag 16. desember. Det er litt høyere enn det kursen var da vi gjorde dagligvarepristesten i forrige uke.

Noen merknader

Som du ser er altså 18 av 24 apotekvarer rimeligere i Sverige, og med den gjeldende kursen er norske apotekvarer i snitt 29,54 prosent høyere.

Noen merknader har vi til tabellen:

  • Prisen på 30pk 400mg ibuprofen (rimeligste type) er regnet om fra norsk 20-pakning.
  • Flux Fresh Mint og de to Sensodyne-tannkremene var på halv pris-tilbud hos Apotek1 da vi sjekket prisene og er normalt høyere.
  • 10-pakningen med Compeed medium gnagsårplaster er omregnet fra 2x 5pk i Norge
  • 30pk med Ovesterin vagitorer er omregnet fra 2x 15pk i Norge
  • Flux junior fruktmint 500ml er ikke samme produkt i Sverige og Norge. I Sverige har den 0,05% fluorinnhold, mens den i Norge har 0,2%.

Som du ser fra tabellen er prisforskjellen størst på 30-pakningen med Cetrizin (allergitabletter), som koster nesten fire ganger så mye i Norge, men for Zyrtec går det andre veien, der prisen er 65 prosent høyere på det svenske apoteket.

Mest jevne er prisene på topakningen med graviditetstester og Nicorette-tyggegummi (røykeslutt).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer