Julehandel på nett

3 av 4 handler gaver på nett

Stadig flere av julegavene blir handlet i nettbutikker. Mange velger også å kombinere netthandel og besøk i fysisk butikk.

KLIKKER HJEM GAVER: Tall fra hovedorganisasjonen Virke og bransjeaktørene selv, viser at flere av oss velger å handle julegavene via nettbutikker. Foto: Zivica Kerkez/Shutterstock/NTB scanpix.
KLIKKER HJEM GAVER: Tall fra hovedorganisasjonen Virke og bransjeaktørene selv, viser at flere av oss velger å handle julegavene via nettbutikker. Foto: Zivica Kerkez/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Stadig flere planlegger å kjøpe julegavene i nettbutikk. En undersøkelse gjennomført av Respons analyse for DNB i november, viser at 75 prosent planlegger å kjøpe én eller flere gaver via nett.

Er du blant dem som skal benytte nettbutikk i julen, er det flere ting du bør passe på. Bruker du kredittkort i julehandelen, må du passe på renten.

I hvor stor grad folk benytter seg av nettbutikker, er avhengig fra bransje til bransje, ifølge Virke. Generelt foregår om lag 13 prosent av faghandelen nå på nett.

- Netthandelen vokser fra år til år, og det gjelder også handelen før jul, sier Bror Stende, direktør for Virke faghandel.

Statistikken viser at nordmenn er tidligere ute med julehandelen nå enn før, som kan ha sammenheng med at vi vil være sikre på at gavene vi kjøper til jul, skal komme frem i tide, mener Stende.

Handler på nett, henter i butikk

Elektronikkforretningene Elkjøp og Lefdal ser at julehandelen stort sett foregår både i nettbutikk og fysisk butikk. Undersøkelser de har gjennomført, viser at 41 prosent kombinerer nett- og butikkjøp i førjulstiden.

Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvalig i Elkjøp Norge AS. Foto: Rune Dyrhaug.
Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvalig i Elkjøp Norge AS. Foto: Rune Dyrhaug. Vis mer

- Vi opplever en vekst på netthandel i år sammenlignet med i fjor, spesielt på handel av produkter på nett som blir hentet i butikk, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp Norge AS.

Hun sier at elektronikkjeden vokser mest på nett gjennom hele året, og at de ikke ser noen isolert trend for desember.

- Jeg tror flere handler på nett i julen, siden dette er mindre stressende dersom folk vet hva de vil ha, sier Bergly.

Samtidig er det viktig for mange kunder å få ekspertise i fysisk butikk og ha mulighet til å prøve produktene før de handler, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

- Positiv utvikling

Også Gresvig AS, som eier G-sport og Intersport merker at flere kunder reserverer produkter på nett, som de siden henter i butikk i førjulstiden.

Fordi klikk-og-hent-metoden blander netthandel og handel i fysisk butikk, er det vanskelig for Gresvig å si konkret hvor mye av julehandelen som er flyttet mellom kanalene.

- Vi har en positiv utvikling på nett og i butikk, sier kommersiell direktør Camilla Cappelen Mazzocchi.

Elektronikkforhandleren Komplett.no startet julehandelen med gode resultater i Black Friday-uken.

I ettertid har det vært noe roligere for nettbutikken, men generelle tendenser utmerker seg.

- Vi ser at stadig flere netthandler julegaver, fordi det er enkelt, behagelig og tidsbesparende i en travel førjulstid, sier kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes.

Kjøpesentrene øker også

Virke melder at kjøpesentrene hadde en vekst på 0,5 prosent i uke 49, sammenlignet med samme uke i fjor, ifølge tall fra Kvaruds julehandelindeks.

Bror Stende, direktør for Virke faghandel. Foto: Virke.
Bror Stende, direktør for Virke faghandel. Foto: Virke. Vis mer

Omsetningen mellom 4. og 10. desember var 13 prosent høyere enn på samme tid forrige jul.

- Det er fortsatt butikkene innen kategorien hus og hjem som har den sterkeste veksten, med 5,8 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, sier faghandelsdirektør Stende.

De siste to ukene har butikkene i denne kategorien økt omsetningen med 6,2 prosent.

Starten på julehandelen har også vært god for spesialbutikkene, som sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, gullsmedbutikker og lignende. De siste to ukene har de økt sin omsetning med én prosent sammenlignet med i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer