30 milliarder til barnehage

Barnehagene koster 10.000 kroner pr. skatteyter - i året.

Passes godt på: Kommunenes utgifter til barnehager har på tre år økt fra 18 til 30 milliarder kroner. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Passes godt på: Kommunenes utgifter til barnehager har på tre år økt fra 18 til 30 milliarder kroner. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som synes du får lite igjen for skattepengene, og synes det er bittert å se én fjerdedel forsvinne i lommene på Kristin Halvorsen for at hun og Trond Giske skal kunne flotte seg på din bekostning med Hamsun-sentre og operaer?

10.000 til barnehagen

I dag kom rapporten om kommuneøkonomien i 2008. Kommuneøkonomien har aldri gått dårligere; på toppen av en sterk kostnadsøkning som følge av gode lønnsoppgjør og tap i finansforvaltningen (Terra o.s.v.) kommer barnehageløftet. Utgiftene til barnehager var i 2008 på friske 29,6 milliarder kroner. Det er en økning fra 18,3 milliarder i 2005, og reflekterer selvfølgelig regjeringen Rødgrønns store barnehageløft.

Det var i 2008 ca. 2,9 millioner skatteytere i Norge. Barnehageregningen er altså på drøyt 10.000 kroner på hver.

Til sammenlikning brukte Forsvaret ifjor 32 milliarder kroner. Siden barnehageløftet fortsetter for full damp, blir sannsynligvis barnehagesektoren større enn Forsvaret i år.

Til fradrag kommer riktignok foreldrebetalingen, som utgjør knapt 17% av kostnadene.

Får tifold tilbake

Dekningsgraden for barnehageplasser varierte i 2008 mellom 81 prosent i Oslo til i overkant av 91 prosent i Sør- og Nord-Trøndelag. Barnehagesatsingen er en god illustrasjon på hvor rik den norske staten er og hvilken unik situasjon nasjonen er i. Det er andre land som også har høy barnehagedekning, men ingen under de samme krav til lokaler, bemanning og de ansattes kompetanse (selv om de får dispensasjon fra kompetansekravene) og lønnsnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer