30% prishopp fra januar

I går noterte strømbørsen NORDPOOL en systempris på 24 øre per kilowatt-time. Det er 30 prosent opp fra prisen i milde januar.

Publisert
Sist oppdatert

Sist vi sjekket hvor strømprisene kunne gå til våren, noterte vi systempriser på strømbørsen på 18 øre, og fyllinggraden i vannmagasinene på over 70 prosent.

I følge Norges Vassdrags- og energidirektorat var fyllingsgraden i norske magasin 51,7 prosent ved utgangen av uke 8. Dette er hele 20 prosentpoeng ned fra desember.

Riktignok beroliges vi av NVE med at dagens fyllingsgrad bare er bittelitt lavere enn medianverdien på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2003, som var på var 53,8 prosent, men summen av sprengkulde, hopp i systemprisene og dramatisk fall i vannstanden i magasinene, fører oss over telefonnettet til informasjonsdirektør Knut Lockert i Nordpool.

- Erfaringsmessig skjer det noe med strømprisene når etterspørselen øker, sier Lockert. - Sprengkulda gjør at produsentene kjører for fullt, og dette avspeiles i systemprisen.

Han gir uttrykk for at det er liten grunn for publikum til å bekymre seg over strømprisene fremover - det er nemlig lite som ligger til rette for en gjentakelse av strømsituasjonen for ett og to år siden.

- Vintrene for ett og to år siden hadde vi en helt annen situasjon i vannmagasinene enn vi har i dag, understreker han overfor DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.