30 prosent går rett i søpla

Men hvis du oppbevarer maten riktig slipper du å kaste den. Sjekk om du gjør riktig.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at minst en halv kilo mat og matrester havner i søpla hver dag hos hver husstand. Foto: Colourbox
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at minst en halv kilo mat og matrester havner i søpla hver dag hos hver husstand. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tro det eller ei, men hvert år kaster matbutikkene 50 000 tonn mat, ifølge Dagsavisen. Bare hos landets største dagligvarekjede NorgesGruppen går mat til en verdi av 480 millioner kroner rett i søpla.

Matvarer som typisk ender opp i søppeldunken er frukt og grønnsaker, samt brød og kjøtt.

Tror du at du selv er noe bedre, tar du trolig feil.

Nesten alle gjør det

For ifølge undersøkelsen som kom fram til tallene over, viser det seg at hele 64 prosent av forbrukere kaster mat. Trolig så kaster mange 30 prosent av maten de kjøper, ifølge undersøkelsen som Østfoldforskning har utført.

To og en halv kilo hver dag

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at minst en halv kilo mat og matrester havner i søpla hver dag hos hver husstand.

Kan du det du burde om oppbevaring av mat? Eller har du ting å lære og penger og spare? Sjekk ved hjelp av vår test. Ta quizen under og få svar.

Ta testen her og se hva du kan!

Her er det viktigste

Viktige stikkord for riktig oppbevaring av mat, særlig grønnsaker, er temperatur, luftfuktighet og lys. I tillegg til at disse forholdene må være lagt til rette, er det dessuten ikke uvesentlig hvordan du stabler maten i kjøleskapet. Mange dytter for mye mat inn i hyllene, slik at varene ikke blir tilstrekkelig avkjølt. Andre igjen har selve kjøleskapet innstilt på feil temperatur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.