300 000 nordmenn lurt

Black Week er rett rundt hjørnet. Dette burde du vite for å ikke bli lurt på nett.

BLACK WEEK-SVINDEL: Mange handler på nett under Black Week, men det er også lett å bli lurt. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB
BLACK WEEK-SVINDEL: Mange handler på nett under Black Week, men det er også lett å bli lurt. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå nærmer den store handlesesongen seg, og flere butikkjeder har allerede startet med tilbud tilknyttet Black Week og Black Friday. Mange benytter anledningen til å handle julegaver, mens svindlere utnytter tilbudssesongen.

En ny Norstat-undersøkelse gjort for Frende Forsikring viser at 1 av 3 aner ikke hvordan de skal holde seg trygge på nettet.

- Vi vet at svindlere er god til å følge trender og sesonger. Fra nå og utover med Black Week og julehandel kommer svindel og bedrageri knyttet til netthandel til å øke, sier faglig leder Karoline Tømte i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Vær obs på dette

Tall fra Klarna viser at ni prosent nordmenn har blitt lurt av falske nettbutikker, noe som tilsvarer rundt 300 000 nordmenn.

- Falske nettbutikker opprettes gjerne for en kort periode, hvor de lager gode lokketilbud for varer du aldri vil få, forteller Tømte til DinSide.

Da er det særlig én ting man bør være ekstra obs på.

- Virker det for godt til å være sant? Da er det gjerne ikke sant. Det typiske her er at du finner merkevarer som du kan få tak i for en altfor billig penge, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.