300% avkastning

Er det trygt å putte penger i valutaobligasjoner?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hei - Nordea har lansert et nytt spennende plasseringsprodukt - en såkalt vautaobligasjon.

Avkastningen her er avhengig av kursforholdet mellom Sveitsiske France og Svenske Kroner. De frister med en avkastningsfaktor på 300%.

Nordea sier: "Det som ligger til grunn er at vi tror CHF vil svekke seg etter at Irak konflikten er avklart. Samtidig tror vi at SEK vil styrke seg i forbindelse med en mulig tilpasning til Euro og en oppgang på den teknologitunge Stockholm børsen."

Har dere kjennskap til en slik investering ?

Det ser jo fristende ut i disse magre børs dager...

Håper på svar.

mvh
XXX

Dr. Krone:

Hei,

Nordea er ikke alene, også DnB har noe lignende.

Idéen er at du bruker renteinntektene til å ta spekulative posisjoner i opsjonsmarkedet. For et par år siden var det vanlig at man kjøpte opsjoner på aksjeindeksene i New York eller Tokyo, idag brukes også valutaopsjoner.

Teknisk gjøres dette slik:

  • Du mottar 100.000 fra kunden

  • Du kjøper det samme beløpet "forward" i terminmarkedet. Du betaler f.eks. 90.000 kroner for en fordring som gjør at du får utbetalt 100.000 kroner om to år.
  • Du har da igjen 10.000 kroner som du delvis putter i egen lomme og delvis bruker til et annet "veddemål". Disse 10.000 er egentlig renteinntektene til kunden, utbetalt på forskudd.
Nordeas produkt går ut på samme modell
  • Man bruker her renteinntekter til å kjøpe kjøpsopsjoner på sveitsiske franc til en viss innløsningspris (strike).

    Om man ved forfall kan kjøpe sveitserfranc billigere i spotmarkedet er opsjonene verdiløse. Om sveitserfranc skulle ha steget høyere enn strike, kan man utøve opsjonen, kjøpe sveitserfranc billig og selge dem dyrt samme dag.

  • En felle ved Nordeas produkt er at avkastningen er knyttet til forholdet SEK/CHF. I tillegg har en norsk kjøper risiko for NOK/SEK, som knapt nevnes.

Får du pengene om det går bra?

Ja. Du får tilbake innskuddet, det kan riktignok være noe gebyrer fra og til. De bør du uansett kontrollere.

Imidlertid vedder man i valutamarkedet mot titusener av eksperter som står bak en omsetning på 1.500.000.000.000 kroner hver dag.

Egentlig er det ren lotto og du risikerer altså renteinntektene dine for inntil fem år (DnB) og to år (Nordea).

Vi anbefaler det med andre ord ikke.

Det er forøvrig flere morsomme posisjoner man kan ta ved hjelp av opsjoner. DnB har laget en posisjon hvor de tjener om en aksjeindeks ikke faller mer enn 40%.

Det går også an å lage posisjoner hvor du taper alt om det underliggende papiret ved forfall ligger mellom 80% og 120% av dagens verdi, men vinner om det stiger mer eller faller mindre.

Det som er altoverskyggende viktig, og som alltid må nevnes, er imidlertid MOTPARTSRISIKOEN. Slike instrumenter må absolutt kjøpes av store og kjente aktører. Det er mengder av svindlere i bransjen. Involvering med dem gir 100% tap. Er du i det minste tvil, så spør banken din om råd.

Med vennlig hilsen,

Dr. Krone

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer