Pristest grensehandel:

3000 kroner forskjell

Matprisene har steget i Sverige, men det er fortsatt mye å spare. Vi har testet.

ALLTID BILLIG!? Vi har sjekket prisene på Eurocash Storlien, og her er det fortsatt mye å spare om du velger smart. Foto: Henrik Einangshaug
ALLTID BILLIG!? Vi har sjekket prisene på Eurocash Storlien, og her er det fortsatt mye å spare om du velger smart. Foto: Henrik Einangshaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORLIEN/OSLO (Dinside): Tall fra februar i år viste en økning i matvareprisene på hele 22,1 prosent i Sverige sammenliknet med februar i fjor. Til sammenlikning økte prisene med 8,8 prosent i Norge i samme periode.

DinSide sjekker jevnlig prisen på matvarer i Norge - og hvor mye du kan spare på å handle i Sverige. Vi har flere ganger sjekket prisen på MaxiMat på Nordby shoppingsenter, men denne gangen har vi tatt turen til Eurocash Storlien.

Og det merkes at det er en nedgang i grensehandelen. Utenfor var det enkelt å finne parkeringsplass, og man slapp å krige seg fram mellom hyllene.

GOD PLASS: Det var ikke mange kunder i butikken da DinSide sjekket prisene i Sverige. Illustrasjonsbilde fra samme butikk. Foto: Henrik Einangshaug
GOD PLASS: Det var ikke mange kunder i butikken da DinSide sjekket prisene i Sverige. Illustrasjonsbilde fra samme butikk. Foto: Henrik Einangshaug Vis mer

Og tallenes tale er klar:

Til tross for rekordhøye priser i Sverige, lønner det seg fortsatt å ta turen over grensa - om du handler smart. Det er nesten 30 prosent rimeligere på Eurocash Storlien, sammenliknet med å handle i Norge.

Vi sparer drøye 3000 kroner på vår fiktive handlekurv - og velger du bort enkelte produkter, som er langt dyrere i Sverige enn i Norge, kan du spare enda mer.

Skal du over grensen og handle, hjelpes du også av at den norske kronen har styrket seg mot den svenske. Vi har brukt en kurs på 95,69 i vår utregning.

SVENSKEHANDEL: Våre beste tips når du skal handle over grensen. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Vis mer

De norske prisene har vi hovedsakelig hentet fra Oda, men vi har fylt på og gjort stikkprøver i de tre lavpriskjedene og justert enkelte priser for å få et mest mulig riktig prisbilde.

Bakervarer

En av de tingene som tradisjonelt lønner seg å kjøpe i Sverige er klassiske bakervarer. Mel, sukker, smør og fløte er langt billigere over grensen.

En type produkter på vår liste skiller seg ut: Frø og kjerner. På Eurocash er disse markant dyrere enn i Norge, så har du planer om å bake grove brød eller rundstykker, bør du handle gresskarkjerner og sesamfrø hjemme - det sparer du rundt 40 kroner kiloen på.

Merk også at noen av disse produktene må du kjøpe store volum av. Det kan fungere om du skal storhandle, eller kan dele med en nabo - men 40 kilo sukker er nok i overkant mye for en familie, selv om det skal bakes flere hundre boller til loppemarked og barnebursdager det neste året.

Sjekk kundeavtalene

I denne pristesten har vi ikke tatt med rabatter og tilbud som er knyttet til de norske kjedenes ulike kundeprogram - men selv uten disse rabattene kan det lønne seg å kjøpe bleier, bind og tamponger i Norge.

De blå tampongene, som riktignok er mye lavere priset enn de andre størrelsene, er under halv pris i Norge - og det uten rabatter. Flere av kjedene gir ytterligere 50 prosent på bind og tamponger.

Det samme gjelder bleier. Der er riktignok ikke prisforskjellen spesielt stor, men også her har de fleste kjedene svært gunstige rabatter.

Pass på kvoten

De fleste kjenner til reglene for innførsel av øl, vin og sprit, og disse gjelder også for det litt svakere folkølet som selges i Svenske dagligvarebutikker. Øl som selges i dagligvarebutikkene har maksimalt 3,5 prosent alkohol, men grensen for øl du kan ta med deg så mye du vil av er 2,5 prosent.

Du kan derfor ikke ta med deg mer enn to liter folkøl, altså en sixpack med 0,33-litersbokser, uten å fortolle ølet på grensen.

Det er også greit å huske på at tobakkskvoten ble halvert fra 1. januar i år.

Slik testet vi:

  • Vi har sjekket prisen på Eurocash Storlien mot priser i norske dagligvarebutikker. Vi har tatt utgangspunkt i prisene på Oda og justert enkelte priser som avviker mye fra lavpriskjedene funnet ved stikkprøver på Kiwi, Rema 1000 og Extra i Oslo sentrum.
  • Størrelsene varierer enormt, så for enkelhets skyld har vi valgt å regne om til best mulig sammenliknbare størrelser. Dette har vi gjort både i med svenske og norske priser.
  • Der vi har hatt anledning til å velge like størrelser har vi gjort det.
  • Prisene er sjekket tirsdag ettermiddag.
  • Vi har brukt vår faste liste, men den er noe barbert, da vi ikke fant alle produktene.
  • Vi tar forbehold om utsolgte produkter og endring i pris.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer