300.000 lekker

Over 300.000 norske kvinner og menn lider av overaktiv blære, og de fleste får bleier på blåresept. Med medisiner ville mange sluppet å bruke bleier, noe som også koster staten 500 millioner hvert år.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år selges det inkontinensbleier for nærmere en halv milliard kroner i Norge - og dette dekkes av staten gjennom blåreseptordningen.

Det finnes medisiner som reduserer disse plagene, men få pasienter benytter seg av tilbudet - muligens fordi de eller legen deres ikke vet om det, skriver legemiddelselskapet Yamanouchi Pharma i en pressemelding.

Overaktiv blære kjennetegnes ved en plutselig og intens tissetrang. Noen klarer å holde seg, mens andre lekker. Normalt skal blæremuskulaturen være slapp mens den fylles av urin, men ved overaktiv blære oppstår ukontrollerte sammentrekninger i blæren allerede før den er full, og man kjenner en intens tissetrang.

Så mange som 17 prosent av norske kvinner og menn over 40 år plages av dette i dag, og problemet er økende med alderen.

Mange som lider av overaktiv blære kvier seg for å ta problemet opp med legen sin, og er dermed ikke klar over at det finnes medisiner som behandler problemet. En europeisk undersøkelse med over 16.000 kvinner og menn med overaktiv blære viser at over 40 prosent ikke har oppsøkt lege med problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer