33 prosent dyrere å få rett

Kommentar: Forslaget i Revidert nasjonalbudsjett om å øke rettsgebyret enda en gang bekrefter dessverre at offentlige monopoler er like ille som private monopoler.

Publisert
Sist oppdatert

I regjeringens forslag må tre milliarder i økte utgifter for folketrygden dekkes inn. Dette skal blant annet skje ved å øke rettsgebyret.

Vi siterer:

"Grunnsatsen for rettsgebyret er 740 kroner. Den ble sist endret med virkning fra 1.7.2003. Det foreslås å øke rettsgebyret til 800 kroner med virkning fra 1.7.2004. Dette vil øke inntektene på posten med 52 mill. kroner."

Dette tilsynelatende harmløse forslaget - 800 kroner er jo ingen stor sum - innebærer blant annet at hvis du skal få rettens hjelp til å løse skilsmissen, må du ut med 20.000 kroner fra sommeren. Alle gebyrer du betaler i retten for å fremme sivile saker beregnes nemlig som et visst antall rettsgebyrer.

Her har du den nye prislisten, og prisveksten fra desember 2000 hvis forslaget går igjennom.

Forslaget innebærer at rettsgebyret øker med 8 prosent fra satsen som ble satt i fjor sommer. Dette er i seg selv oppsiktsvekkende i en tid da mange tviler på om vi vil nå inflasjonsmålet på 2,5 prosent - nedenfra.

Enda mer oppsiktsvekkende blir det hvis vi ser på utviklingen siden årtusenskiftet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer