Statsbudsjettet 2019

350-kronersgrensa består: - Uforståelig

Regjeringen foreslår å beholde momsgrensa på netthandel på 350 kroner.

Regjeringen foreslår å beholde momsgrensa på netthandel på 350 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Regjeringen foreslår å beholde momsgrensa på netthandel på 350 kroner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Momsgrensa som lar deg handle momsfritt på nett fra utlandet for inntil 350 kroner inkludert frakt, er omdiskutert.

Spørsmålet har vært om man bør fjerne momsfritaket helt - og heller betale moms fra første krone, også på utenlandshandel.

Men ifølge Statsbudsjettet for 2019, ønsker ikke Regjeringen å gjøre noen endringer på 350-kronersgrensa i denne omgang.

Det foreslås at momsfritaket på 350 kroner opprettholdes også i 2019.

I Statsbudsjettet 2019 skriver departementet at de vil følge med på utviklingen i EU, og fortsatt delta aktivt i arbeidet på dette området i OECD.

«Etter hvert som det blir klarere hvilke løsninger EU velger å innføre, vil departementet vurdere om lignende løsninger også bør innføres i Norge. På bakgrunn av den handelsbarrieren som avvikling av avgiftsfritaket kan medføre for varer av lav verdi, samt at en vil avvente en vurdering av EUs løsning, vil ikke regjeringen fremme forslag om å avvikle avgiftsfritaket.»

- Ingen endringer

Dinside har fulgt debatten om momsfritaket gjennom flere år.

Så sent som i august skrev vi om en rapport om konsekvensene av en eventuell fjerning av momsfritaket.

Rapporten var bestilt av Posten, som selvsagt har en interesse i at posttjenestene opprettholdes.

Men ifølge rapporten, ville en eventuell fjerning av momsgrensa ikke føre til veldig mange fordeler verken for norske arbeidsplasser eller for forbrukere.

Husk også at det reelle beløpet du kan handle for ikke er 350 kroner - men i mange tilfeller 200 kroner, ettersom fraktkostnadene kan variere.

Virke: - Uforståelig

Dette er forslaget til statsbudsjett

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2019.

Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer.

Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2019.

- Det er uforståelig at regjeringen fortsetter å subsidiere multinasjonale nettselskaper på bekostning av norske arbeidsplasser. Denne subsidieringen av utenlandske konkurrenter gjennom en avgiftsfri grense på 350 kroner tapper handelsnæringen i Norge for omsetning og arbeidsplasser. Vi snakker her om Norges største sysselsetter i privat sektor, som gir arbeid til svært mange unge, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke.

- Det haster å fjerne 350-grensen! Når regjeringen trenerer en så viktig sak for arbeidsplasser og statens inntekter, må Stortinget skjære igjennom. Vi setter vår lit til at Kristelig Folkeparti prioriterer denne saken i de kommende forhandlingene med regjeringen, slik partiet har gitt uttrykk for. Vi appellerer til Stortinget om å fatte vedtak om å fjerne 350-kronersgrensen i statsbudsjettet for 2019, sier Kristensen.

Stortinget ba før sommerferien regjeringen utrede fjerning av avgiftsfritaket for varer under 350 kroner og komme tilbake til Stortinget senest i statsbudsjettet for 2019.

I Statsbudsjettet for 2019 har nå Regjeringen besluttet å avvente.

Han viser til at Sverige allerede har innført mva-betaling fra første krone ved all utenlands netthandel og at EU har innført dette for det indre marked. Sverige krever mva-registrering for selskaper i bl.a Kina og USA som selger til svenske forbrukere. EU-landene har vedtatt at mva-registrering og full mva-betaling ved grenseoverskridende netthandel skal gjelde for hele EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer