3,80 i avgift?

Nordmenn kaster én milliard bæreposer i året. Irland har 1,90 i avgift og skal doble den.

Skatt eller forbud?  I Irland er det en skatt på 1,90 kroner på handleposer. Denne avgiften skal nå dobles. Foto: DINSIDE
Skatt eller forbud? I Irland er det en skatt på 1,90 kroner på handleposer. Denne avgiften skal nå dobles. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irland har ilagt bæreposer en avgift på 22 eurocent (omtrent 1,90 kroner) og skal doble den til 44 eurocent senere i år. Avgiften har ledet til et fall i forbruket på 90%. Gratis bæreposer er helt forbudt i Kina og bl.a. i San Fransisco i USA. I Storbritannia vurderer England og Skottland avgifter, men først ut blir antakelig Wales.

Solheim skal "vurdere"

Vi bruker i snitt 214 bæreposer pr. person pr. år i Norge. Det skulle gi omtrent 900 millioner poser.

Vår miljøvernminister Erik Solheim gikk for et drøyt år ut og varslet tiltak mot norsk plastposebruk. Men vi har en samvittighetsfull forvaltning, så man har selvfølgelig utredet saken. Og Miljøverndepartementets eget direktorat, Forurensningstilsynet, mener plastposer ikke bør fjernes ifra markedet.

Over halvparten av dem brukes som innpakning for avfall og en god del gjenvinnes. Papirposer, som ville vært alternativet, belaster visstnok miljøet mer. Det finnes nedbrytbare plastposer, men disse kan ikke gjenvinnes. Om de blandes med vanlige plastposer, kan dette føre til at begge typene må brennes, sier SFT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.