Kjører uten forsikring

39.000 kjøretøy på norske veier burde aldri ha vært der

Rundt 600 biler uten forsikring har vært involvert i trafikkulykker så langt i år. Risikoen er enormt stor, understreker forsikringsbransjen.

GEBYRER: Har du ikke forsikret kjøretøyet ditt? Da kan det fort bli dyrt hvis du havner i trafikkulykke. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring
GEBYRER: Har du ikke forsikret kjøretøyet ditt? Da kan det fort bli dyrt hvis du havner i trafikkulykke. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle bileiere, eiere av mopeder og andre kjøretøy har den lovpålagte bilforsikringen. Disse risikerer å bli gjeldsslaver dersom de skader andre mennesker i en ulykke, skriver FinansNorge.

Uten forsikring må bileieren nemlig tilbakebetale erstatningen som de skadelidte får gjennom Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

Må ha forsikring

39.000 kjøretøy mangler lovpålagt forsikring i begynnelsen av desember. Det er 6.500 færre enn i begynnelsen av september, viser ferske tall fra Trafikkforsikringsforeningen.

De fleste av disse kjøretøyene er personbiler. For å få bukt med uforsikrede kjøretøy innførte myndighetene tidligere i år et straffegebyr for dem som ikke har den lovpålagte ansvarsforsikringen i orden. Satsene finner du lenger ned i denne artikkelen.

Trafikkforsikringsforeningen (TFF) krever inn gebyret, og innbetalte gebyr vil gå til å dekke skadene forvoldt av uforsikrede og ukjente kjøretøy.

Kan ende opp som evig gjeldsslave

Hvis du kolliderer uten forsikring, risikerer du å bli økonomisk ansvarlig. Ved personskader kan erstatningen bli på flere millioner kroner. Dette synes leder i TFF, Roger Stenseth er en stor økonomisk risiko å ta.

– Jeg forstår ikke hvorfor så mange tar sjansen på å kjøre uforsikret. Eieren av kjøretøyet er ansvarlig for at forsikringen er i orden. Det finnes bare to alternativer. Du må ha forsikring, eller levere skiltene inn til Statens vegvesen hvis bilen ikke skal brukes.

Han får støtte av Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring.

ADVARER: Leder for Tryg Forsikring, Espen Opedal
ADVARER: Leder for Tryg Forsikring, Espen Opedal Vis mer

- I verste fall kan man ende opp som evig gjeldsslave med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier han.

– Dessverre registrerer vi at det har vært vel 600 trafikkulykker med uforsikrede biler involvert hittil i år. Det er nesten to hver eneste dag. Mange av disse har også medført personskader. Når man tenker på at én bileier kan ende med å måtte betale absolutt all erstatning, er det ikke vanskelig å forstå at det kan bli svært kostbart, sier Opedal.

Dagsgebyrer

TFF sjekker uforsikrede biler gjennom en felles tjeneste for alle bilforsikringsselskaper. Har du ikke betalt, får TFF vite om det. Deretter venter det et gebyr per dag kjøretøyet ikke er forsikret.

Gebyrsatser per dag:

  • Moped, traktor, motorredskap, veterankjøretøy: 50 kr.
  • Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, snøscooter: 150 kr.
  • Buss og lastebil: 250 kr.

I tillegg kreves det trafikkforsikringsavgift (årsavgift) til staten for hver dag kjøretøyet er uforsikret:

  • Bil og buss uten partikkelfilter: 9,15 kr per dag
  • Bil og buss med partikkelfilter: 7,85 kr per dag
  • Motorsykkel: 5,46 kr per dag
  • Veterankjøretøy, moped, traktor, taxi, motorredskap, snøscooter og liknende: 1,27 kroner per dag

Hva hvis man ikke betaler? Da vil Trafikkforsikringsforeningen sende purringer og videresende kravet til inkasso. I praksis betyr dette at bilen blir avskiltet på stedet i en veikontroll.

Merk at tidligere utstedte dagsgebyr ikke vil bli slettet ved tegning av forsikring.

Oppdatert 07.12.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer