E-konsultasjon med fastlegen og reseptfornyelse på nett

4 ting du kan få hjelp av fastlegen din til på nett

Så langt bruker 90 legekontor løsningen hos helsenorge.no.

SJEKK SELV: Så langt er det rundt 90 legekontorer som leverer tjenestene via helsenorge.no. Sjekk nede i saken om det gjelder din fastlege. Foto: Hanna Sikkeland.
SJEKK SELV: Så langt er det rundt 90 legekontorer som leverer tjenestene via helsenorge.no. Sjekk nede i saken om det gjelder din fastlege. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Din fastlege kan i tiden framover tilby inntil fire tjenester på helsenorge.no. Hvor mange tjenester du vil se når du logger deg inn vil være avhengig av hvilke tjenester din fastlege har valgt å tilby», heter det på nettsidene til Direktoratet for e-helse.

Rent praktisk betyr dette for deg at du kan spare både tid og penger. Er det snakk om enkle ting som skal fikses, eller resepter som skal fornyes, trenger du altså bare å logge inn på nett.

Ganske praktisk og greit - i hvert fall når det fungerer som det skal og er rullet ut til alle.

FORNY RESEPT PÅ NETT: Så kan du få beskjed når resepten er klar på SMS eller via e-post. Foto: Skjermdump.
FORNY RESEPT PÅ NETT: Så kan du få beskjed når resepten er klar på SMS eller via e-post. Foto: Skjermdump. Vis mer

Dette er de fire tjenestene det er snakk om:

  • Starte en e-konsultasjon.

  • Kontakte legekontoret.

  • Fornye resepter på faste medisiner.

  • Bestille timer.

Lurer du på om ditt legekontor er med på ordningen? Her finner du en oversikt over alle legekontorene som har digital dialog på helsnorge.no eller kontaktfastlegen.

Her kan du lese mer om hva de ulike tjenestene kan gi deg.

Flere legekontor bruker også leverandører som i tillegg lar deg laste ned en app - hvor du enkelt får full oversikt. Er du usikker på om ditt legekontor har slike løsninger, bør du høre med legen din neste gang du er der, eller ta en telefon til legekontoret ditt.

Slik logger du inn

Har du aldri logget inn på eller brukt helsenorge.no før? Her er en liten guide:

1. Bruk denne nettsiden (helsenorge.no) til å logge inn. Du trenger BankID eller Buypass ID for å få logget inn.

2. Når du logger inn første gang, vil du få en velkomstmelding oppe i venstre hjørne. Der står det blant annet følgende:

«Her samles tjenester du kan benytte for å følge opp din helse. Flere er under utvikling. Noen tjenester er under utprøving i utvalgte områder... ».

3. Du vil her få opp de tjeneste som er tilgjengelig for akkurat deg.

4. Vær obs på at ikke alle for eksempel kan kan benytte seg av tjenestene på helsenorge.no, men heller via eksterne leverandører som legesenteret har valgt. Du kan lese mer om det under.

90 legekontor leverer disse tjenestene via helsenorge.no

Fordi legekontorene ikke må bruke helsenorge.no som leverandør av disse tjenestene, vil hvor du skal logge deg inn variere utifra hvilket legekontor du tilhører.

- Legene velger leverandør for elektronisk pasientjournal (EPJ) helt fritt. Legekontorene velger selv hvilket utstyr og løsninger de vil bruke. Det finnes flere på markedet, informerer divisjonsdirektør Bodil Rabben i Direktoratet for e-helse om til Dinside.

Direktoratet har ikke oversikt over hvilke løsninger de ulike legekontorene har valgt å bruke.

Bakgrunnsinformasjon

  • De tre største EPJ-leverandørene i fastlegemarkedet har startet utprøving med helsenorge.no-løsningen, to av disse har kommet godt i gang, den tredje er fortsatt i test.
  • Digital dialog fastlege er utviklet og tas i bruk gjennom et samarbeid mellom EPJ-leverandører, Direktoratet for e-helse og Den norske legeforening

- Drøyt 90 legekontor bestående av 350 leger, vikarer og turnusleger, bruker nå direktoratets løsning på helsenorge.no, opplyser divisjonsdirektøren. I tillegg kommer EPJ-leverandørene.

Denne løsningen er også fullintegrert med legenes elektroniske pasientjournal.

- At løsningen er hel-integrert betyr blant annet at meldinger fra pasient kommer rett inn i legens vanlige journalsystem og enkelt kan besvares der og at journalverdige e-konsultasjoner lagres automatisk på riktig pasient, avslutter Rabben.

Har du gjort deg noen erfaringer med e-helse-tilbudet? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer